Polski deser w końcu na szczycie. Inne mogą mu tylko pomachać. "I to mi się podoba"

Serwis Taste Atlas zajmuje się przygotowywaniem rankingów najlepszych (czasem też najgorszych) potraw na świecie. Listy powstają w różnych kategoriach. Najnowsza dotyczy deserów serowych. Możemy być z niej zadowoleni, bo na szczycie znalazł się polski sernik. Zostawił z tyłu m.in. sernik nowojorski, japoński i baskijski.

Jedzeniowe rankingi serwisu Taste Atlas często wzbudzają sporo kontrowersji. Komentujący nierzadko nie zgadzają się z werdyktami twórców i uważają, że to potrawy z ich kraju, a nie pozostałych, powinny być najlepsze. Czasem dochodzi też do gorących dyskusji pomiędzy obywatelami różnych państw, którzy spierają się, skąd tak naprawdę pochodzi dana potrawa.

Zobacz wideo Jak zrobić sernik? Proponujemy królewski - klasyczny, kultowy i przepyszny

Polski sernik najlepszy z najlepszych. Pokonał baskijski i nowojorski

Z najnowszego zestawienia my Polacy możemy być jednak zadowoleni. Taste Atlas opublikował listę najlepszych deserów serowych na świecie. Pierwsze miejsce przypadło naszemu sernikowi (na zdjęciu poglądowym bez rodzynek). Ciasto zdobyło ocenę 4,5. Na drugim miejscu wylądował deser indyjski ras malai (słodkie kulki zrobione z serka chhana i zanurzone w zagęszczonym mleku z dodatkiem szafranu i kardamonu), a na trzecim sfakianopita z Grecji (cienki placek nadziewany serem i polany miodem). Co ciekawe, kolejne serniki, które cieszą się uznaniem, uplasowały się dopiero na czwartej, piątej i szóstej pozycji. Były to odpowiednio: sernik nowojorski, sernik japoński oraz sernik baskijski.

Zwycięstwo polskiego sernika bardzo ucieszyło naszych internautów, którzy już komentują post na Facebooku Taste Atlas. "Serniczek top!", "I to mi się podoba! Sernik, a jak!", "Nareszcie bez rodzynek" - pisali zadowoleni.

Czym jest polski sernik? "Król przywiózł przepis z bitwy pod Wiedniem"

A co o naszym serniku mają do powiedzenia sami twórcy rankingu? Na oficjalnej stronie Taste Atlas czytamy, że ciasto wywodzi się z dawnych tradycji chrześcijańskich i żydowskich. Robi się go m.in. z jajek, cukru i sera zwanego twarogiem, który od wielu lat jest używany w deserach. "Uważa się, że sernik powstał w XVII wieku, kiedy król Jan III Sobieski przywiózł przepis ze sobą po zwycięstwie nad Turkami pod Wiedniem" - piszą autorzy zestawienia. 

Dalej Taste Atlas wyjaśnia, że obecnie polski sernik robi się na różne sposoby. Może być pieczony lub nie, ale zwykle robi się go na spodzie z kruchego ciasta. "Często do sernika dodaje się także rodzynki, sos czekoladowy czy owoce, a jedna z najpopularniejszych odmian deseru zrobiona jest na spodzie biszkoptowym, który pokryty jest galaretką i owocami" - czytamy.

Jak powstają kulinarne rankingi Taste Atlas? Niektórzy uważają, że zasady są kontrowersyjne i dają pole do nadużyć. Twórcy wyjaśniali, że odwiedzający głosują, a oni podliczają głosy i publikują rankingi. "Mamy system, który pomaga nam odróżnić głosy prawdziwe od fałszywych. Śledzimy zachowanie odwiedzającego na naszej stronie, śledzimy wszystkie jego oceny i w zależności od tego, czy system uzna go za prawdziwą osobę, czy za bota, uznajemy jego głos bądź ignorujemy go" - tłumaczyli przy okazji awantury o ranking najlepszych serów, który oburzył Francuzów.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.