Aiko i Emil prowadzą w mediach społecznościowych kilka profili. Można znaleźć ich między innymi na Youtubie, Instagramie i TikToku. Pokazują tam, jak wygląda życie w Japonii, ale relacjonują też swoje wizyty w Polsce. Nie brakuje także wątków kulinarnych. Para dużo miejsca poświęca zarówno kuchni japońskiej, jak i polskiej.
W jednym z niedawnych filmików Aiko oceniła polskie zupy. Do testu wybrała: chłodnik, zupę pomidorową, zupę ogórkową, flaki, krupnik oraz żurek. Smak niektórych z nich często zaskakuje obcokrajowców, inne czasem są nie do przełknięcia nawet przez samych Polaków (patrzymy tutaj w stronę flaków). Tym bardziej może dziwić więc to, że Japonka wszystkie zupy oceniła bardzo wysoko.
Chłodnik otrzymał notę 10/10, a Aiko stwierdziła, że jego jogurtowy i lekko kwaśny smak z pewnością przypadnie wielu Japończykom do gustu. Równie dobrze wypadł krupnik, który bardzo zaskoczył Japonkę. Dla niektórych kasza w zupie jest nie do przejścia, Aiko jednak spodobał się ten dodatek.
Niewiele gorzej test zdały zupa pomidorowa i ogórkowa. Obie Japonka oceniła na 9/10. Pomidorową zjadła z ryżem, co poskutkowało dość nietypowym porównaniem. Aiko stwierdziła bowiem, że zupa smakuje jak... włoskie risotto z pomidorami i doceniła ryżową wkładkę. Flaki dostały natomiast ocenę 8/10. Japonka była pewna, że nie będą jej smakować, przekonuje jednak, że były bardzo dobre.
Bezkonkurencyjny okazał się jednak żurek. To zupa, po którą obcokrajowcy sięgają w Polsce chyba najczęściej i która zwykle wywołuje mieszane uczucia. Jej kwaśnawy smak i liczne dodatki sprawiają, że nie każdy może nazwać się jej miłośnikiem. Aiko przyznaje jednak, że dla niej "to zawsze był numer jeden" nie tylko wśród polskich zup, lecz z całej polskiej kuchni. Ocena końcowa? 11/10!
Zrobienie dobrego, aromatycznego żurku zależy przede wszystkim od trzech rzeczy:
Zakwas jest absolutną podstawą. W przypadku żurku powinien być żytni. Można kupić gotowy w sklepie lub zrobić samemu. Drugi ważny element to kiełbasa. Powinna być biała, surowa. Gdy dodamy ją do garnka, zaparzy się i nada zupie więcej smaku.
Żurek nie byłby żurkiem, gdyby nie obowiązkowy zestaw przypraw. Trzeba pamiętać o dodaniu: majeranku, ziela angielskiego, liści laurowych, czarnego pieprzu oraz czosnku. Jak zatem ugotować dobry żurek? Przepis znajdziesz w tym miejscu.