Droższy nie znaczy lepszy. Dietetyk wskazał najlepszy chleb z Biedronki. Ma dobry skład i jest tani

W sklepach spożywczych półki uginają się od pieczywa. Jak więc wybrać w tym gąszczu niedrogi i dobry chleb? Wbrew pozorom całkiem łatwo. Dietetyk pokazał, który produkt najlepiej kupić w Biedronce. Możecie być zdziwieni.

Pszenny, żytni, fitness czy wieloziarnisty - w marketach znajdziemy mnóstwo rodzajów chleba. Różnią się od siebie składem i oczywiście ceną. Zwykle uważa się jednak, że im droższy, tym lepszy. Czy na pewno? Popularny w sieci doktor dietetyki Michał Wrzosek udowadnia, że nie i wskazuje naprawdę dobre pieczywo, które ma tylko trzy składniki i jest jednym z najtańszych w Biedronce. 

Zobacz wideo Gdzie kupować pieczywo, by było najbardziej wartościowe. Ekspert rozwiewa wątpliwości, co z tym z marketów

Jak chleb najlepiej kupić w Biedronce? Dietetyk wskazał najwartościowszy

Michał Wrzosek opublikował jakiś czas temu na Instagramie filmik, w którym wymienił tanie (i zdrowe) zamienniki produktów drogich marek w Biedronce. Jedną z omawianych rzeczy było właśnie pieczywo.

Dietetyk jako najlepszy wskazał niekrojony i niepakowany chleb żytni. Dlaczego? Bo ma naprawdę bardzo dobry skład - jedynie mąkę, wodę i sól. Do tego jest jedną z najtańszych opcji w tej sieci sklepów

 

Co ciekawe, jakiś czas temu pisaliśmy o lekarce, dr Magdalenie Cubale-Kucharskiej, która jako najbardziej wartościowy również uznała właśnie chleb żytni. W jej przypadku był z dodatkiem ziaren czarnuszki.

Najlepiej kupić chleb żytni. A czy może być pakowany w folię?

Jak wspomnieliśmy powyżej, najlepszym wyborem będzie chleb żytni, który zwykle (choć nie zawsze) jest przygotowywany na zakwasie. A czy jakieś znaczenie ma fakt, że pieczywo jest fabrycznie pakowane w foliową torebkę? Niestety tak. Zdecydowanie lepiej wybierać produkty bez folii i wkładać je do papierowego opakowania.

Dlaczego? Folia sprawia, że chleb traci smak i aromat oraz szybciej pleśnieje. Nie można również zapomnieć o drobinkach mikroplastiku. Zafoliowane pieczywo ma jednak swoje zalety, na co wiele osób zwraca uwagę - jest bardziej miękkie i nie ma szans, że przed nami ktoś już je dotykał. W dodatku oznacza to, że produkt jest pieczony ze zwykłego ciasta, a nie z mrożonego, co też ma znaczenie dla zdrowia. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: