• Link został skopiowany

Śledzie pod szubą, czyli najbardziej świąteczna sałatka zaraz obok jarzynowej. Tu liczą się warstwy

Śledzie pod szubą, czy też śledzie pod pierzynką, to bardzo popularna sałatka, którą robimy na święta coraz częściej i stawiamy dumnie na stole wigilijnym tuż obok jarzynowej. Przepis jest banalny, ale ważne są warstwy - jak u Shreka.
Śledzie pod pierzynką
Fot. Shutterstock, Vlad Nordwing

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Śledź pod szubą

Śledzie pod szubą to pyszna i bardzo łatwa w wykonaniu sałatka. Jeśli nie masz pomysłu, czym zaskoczyć gości, ale jednocześnie chcesz ich porządnie nakarmić, obok karpia i barszczu, na stole musi znaleźć się sałatka. Śledź pod szubą jest idealny na Wigilię - jest bardzo łatwy w wykonaniu i smakuje po prostu fantastycznie. Ważne jednak jest to, żeby składniki układać warstwowo. Wówczas musisz głęboko zanurkować łyżką, by wszystko, co pyszne nałożyć na talerz. 

Śledź pod szubą. Przepyszna sałatka na Boże Narodzenie

Składniki:

  • ok. 500 g filetów śledziowych solonych (wcześniej należy je odmoczyć z soli)
  • 2 większe marchewki ugotowane
  • 3 ziemniaki ugotowane
  • 5 buraków ugotowanych (można je także upiec)
  • 1 duża cebula
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jabłko
  • sól, pieprz
  • majonez

Sposób wykonania:

  1. Śledzie musisz odmoczyć z soli. Kiedy ich smak będzie ci odpowiadał, pokrój je w drobną kostkę. W kostkę pokrój także ugotowane ziemniaki, marchewki i buraki. Posiekaj także cebulę, a czosnek przepuść przez praskę. 
  2. Ugotowane na twardo jajka możesz pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. Jabłko także zetrzyj na tarce. Ja polecam szarą renetę - świetnie pasuje do sałatek. Przygotuj większą miskę i zacznij warstwowo układać składniki.
  3. Na dno salaterki lub miski połóż śledzie. Na śledziach połóż warstwę marchewki i trochę majonezu, następnie cebulę ziemniaki, jabłko i czosnek.
  4. Dodaj buraki starte na tarce i dodaj solidną porcję pieprzu. Dołóż dużą ilość majonezu, dodaj trochę soli oraz jajka starte na tarce.
Więcej o: