Idealny moment na przyrządzenie śledzi na Boże Narodzenie? Nie zepsują się, a zdążą przejść smakiem

Śledzie to częsty widok na świątecznym stole. Smaczna ryba pojawia się podczas wieczerzy pod różną postacią. Raz jako śledzie w oleju, kiedy indziej w zalewie lub w formie sałatki. Aby smakowały doskonale, muszą mieć czas na to, żeby się "przegryźć". Kiedy najlepiej zacząć przygotowania? Podpowiadamy.

Śledzie to wyjątkowo smaczny element wieczerzy wigilijnej. W wielu polskich domach pojawia się pod postacią klasycznego śledzia z cebulką lub czosnkiem. Śledzie po kaszubsku, z octem, po bałtycku, w kapuście i ze śmietaną - możliwości jest wiele. Wszystkie łączy jednak moment przygotowania. To od niego będzie bowiem zależało, czy potrawa będzie smakowała odpowiednio.

Zobacz wideo Sałatka na święta - proponujemy jarzynową lub śledziową

Idealny moment na przyrządzenie wigilijnych śledzi. Zdążą się "przegryźć"

Opinii na temat przyrządzania śledzi jest wiele. Niektórzy twierdzą, że najlepiej przygotować je w Wigilię, inni z kolei radzą, by preparacje zacząć już kilka tygodni wcześniej, a gotowe danie przechowywać w lodówce. Śledzie potrzebują czasu, by różne smaki zdążyły się przegryźć i najść aromatem. Zbyt długi czas oczekiwania może jednak sprawić, że zanim zasiądziemy do uroczystej kolacji - nasze ryby zdążą się już zepsuć.

Najlepiej zrobić je na dwa lub trzy dni przed świętowaniem. To optymalny czas, dzięki któremu śledzie zyskają wyśmienity smak. Będziemy mieć wtedy również pewność, że danie jest wciąż świeże i w sam raz do spożycia w gronie najbliższych. Koniecznie trzymaj je w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. 

Co warto przygotować na święta wcześniej?

Święta to zwykle nie tylko czas radości i rodzinnych spotkań, ale i stresu związanego z natłokiem zadań i obowiązków. Aby ułatwić sobie przygotowania świąteczne, warto zacząć przyrządzać niektóre potrawy nieco wcześniej. Na trzy tygodnie przed Wigilią można już zrobić pierogi z kapustą i grzybami, a także uszka z farszem do barszczu. Gotowe smakołyki należy zamrozić, a tuż przed świętami wyjąć z zamrażarki i podsmażyć lub zagotować. Dwa tygodnie przed Bożym Narodzeniem polecamy przyrządzić i zamrozić bigos. To także dobry moment na upieczenie pierniczków.

Tydzień przed świętami polecamy upiec i zamrozić makowca - po rozmrożeniu będzie smakować równie doskonale. Na dwa dni przed wieczerzą zalewamy suszone owoce na świąteczny kompot, a dzień przed Wigilią gotujemy zupę grzybową oraz barszcz. Polecamy także upichcić wtedy ryby podawane na zimno, czyli rybę w galarecie, rybę po grecku oraz po żydowsku. Takie rozplanowanie przygotowań ułatwi nam lawirowanie pośród przedświątecznego chaosu i sprawi, że nasz wigilijny stół będzie pękał od pyszności. Powodzenia! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA