-
Haps
-
Boże Narodzenie
- Tę potrawę na święta jada się pod Radomiem. Proste składniki, a smak jak ta lala
Tę potrawę na święta jada się pod Radomiem. Proste składniki, a smak jak ta lala
Na wigilijnym stole muszą znaleźć się tradycyjne potrawy, ale co dom to obyczaj i tradycja. Wychowywałam się w niewielkiej miejscowości koło Radomia i zawsze w Wigilię jedliśmy potrawę, o której niewiele osób słyszało. Składniki są tanie, ale smak to po prostu poezja. Taka fasola nasyci aż do Pasterki.
Więcej przepisów na potraw wigilijnych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Każdy region słynie ze swoich charakterystycznych potraw świątecznych i jedną z nich jest fasola ze śliwkami. Nie jestem pewna, czy to dokładnie potrawa związana z moim miejscem urodzenia, ale zawsze królowała na stole wigilijnym i każdy ja uwielbiał. Jak zrobić fasolę z suszonymi śliwkami? To chyba najłatwiejsza z potraw wigilijnych.
Tej wigilijnej potrawy nikt prawie nie zna. Robi się ja pod Radomiem
Składniki:
- 400 g fasoli typu Piękny Jaś
- 300 g suszonych śliwek
- 1 duża cebula
- sól, pieprz, liście laurowe
- masło i mąka do zasmażki
- odrobina majeranku - opcjonalnie
Sposób wykonania:
- Zacznij od fasoli. Najlepiej namoczyć ją dzień przed planowanym wykonaniem potrawy. Wsyp ją do miski i zalej zimna wodą. Dodaj pół cebuli i 2 listki laurowe dla aromatu.
- Następnego dnia ugotuj fasolę do miękkości, dodaj więcej wody oraz kilka kulek ziela angielskiego. Kiedy fasola się gotuje, pokrój na małe kawałki śliwki, a cebulę zeszklij na odrobinie oleju, najlepiej rzepakowego tłoczonego na zimno.
- Ugotowaną fasolę odcedź i przełóż do miski. Dodaj pokrojone śliwki oraz podsmażoną cebulę. Następnie zrób zasmażkę z solidnej łyżki masła i łyżki mąki. Dodaj do reszty składników i wymieszaj.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie majerankiem. Dokładnie wymieszaj i podawaj. Świetnie smakuje i na ciepło, i na zimno.