Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Śledzie w oleju są pyszne, aromatyczne, ale moje są najlepsze na świecie. Oczywiście jeśli masz swój sprawdzony i wypróbowany przepis na śledzie w oleju, nie będę na siłę chciała udowadniać, że jest zły - chcę po prostu pokazać, że gotowanie to dobra zabawa i że miód też pasuje do śledzia. Szok? Być może, ale to ulubione śledzie mojej rodziny, jednak nie zawsze tak było. Kiedy kilka lat temu moja mama pokłóciła się ze mną o ten właśnie dodatek. Jednak to jest najlepsza wersja śledzia i wcale nie jest słodki.
Śledzie w oleju - pyszne i delikatne
Składniki:
- 10 -12 niewielkich filetów śledziowych a la matias
- 2 średnie cebule
- ok. 0.5 szklanki octu
- niepełna szklanka oleju
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
- 2 łyżki miodu
Sposób wykonania:
- Zacznij od wymoczenia śledzi z nadmiaru soli. Włóż filety do miski i zalej zimną wodą. Mocz, aż śledzie będą miały w twojej opinii optymalny smak.
- Cebulę pokrój w półpiórka i chwilkę podsmażaj na niewielkiej ilości oleju. Dodaj kilka kulek ziela angielskiego i liście laurowe. Następnie ostudź.
- Odsolone śledzie pokrój w kawałki i włóż do miski. Dodaj ocet i miód i pozostaw na dwie godziny, by się zamarynowały.
- Dodaj cebulę oraz sól i pieprz. Całość wymieszaj i odstaw do lodówki na całą noc, by smaki się połączyły.