Śledzie w śmietanie babci Zosi. Robi je tak samo od pięćdziesięciu lat, ale nie dodaje jabłka

Na świątecznym stole królują ryby wszelakie, ale chyba u każdego na Wigilii pojawia się śledzik. Przepisów na śledzie jest mnóstwo, ale jednym z tych klasycznych jest oczywiście śledź w śmietanie. Babcia Zosia robi go po mistrzowsku, jednak nie dodaje jednego składnika - moim zdaniem robi bardzo dobrze.

Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Śledzie w każdej (no, prawie każdej) wersji smakują bosko i każdy z nas z pewnością ma swój ulubiony przepis. Ja bardzo lubię śledzie w occie, śledzie w ketchupie i z grzybami, jednak moim zdaniem najlepsze na świecie są śledzie babci Zosi, która robi je tylko na święta i specjalne okazje. I chociaż w każdym markecie można kupić gotowe śledzie w śmietanie, takich jak babcine ze świecą szukać. Babcia nie dodaje do nich cebulę, odrobinę koperku, sok z cytryny (wcześniej odrobinę octu, kiedy o cytryny było trudniej). Nie dodaje za to jabłka, tylko kilka marynowanych grzybków. Pycha, to mało powiedziane. Oto przepis, który kocha cała moja rodzina, przyjaciele i część sąsiadów. 

Zobacz wideo

Śledzie w śmietanie babci Zosi - nie każdy dodaje ten składnik

Składniki:

  • 8-10 niewielkich płatów solonych śledzi a la matias
  • 5 cebul
  • duży kubek śmietany 18 proc.
  • ok. 100 g marynowanych grzybków
  • 2-3 łyżki majonezu
  • łyżka posiekanego koperku
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • ziele angielskie, liście laurowe
  • szczypta cukru - opcjonalnie

Sposób wykonania:

  1. Na samym początku wymocz śledzie, by pozbyć się nadmiaru soli. W zależności od poziomu zasolenia może to trwać od godziny do nawet trzech. W międzyczasie kilka razy wymień wodę. 
  2. Cebulę posiekaj w piórka i włóż do rondelka. Następnie zalej je niewielką ilością wody tak, by woda jedynie przykryła warzywa. Dodaj kilka kulek ziela angielskiego i 2-3 listki laurowe. 
  3. Dodaj sok z cytryny i opcjonalnie odrobinę soli i cukru. Gotuj ba wolnym ogniu, aż cebula będzie miękka. 
  4. Kiedy cebula będzie już miękka, odlej nadmiar płynu i pozostaw do ostygnięcia. Następnie dodaj śmietanę i majonez oraz śledzie pokrojone na średnie kawałki, a także posiekane grzybki i koperek. Dokładnie wymieszaj i wstaw na kilka godzin do lodówki, by smaki się połączyły.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.