Wstrzymano publikację Przewodnika Michelin. W zamian na Instagramie marki możemy znaleźć przepisy szefów kuchni

Co roku pod koniec marca ogłaszana jest lista najlepszych restauracji europejskich według Przewodnika Michelin. W tym roku, w związku z pandemią koronawirusa, plany musiały ulec zmianie. Jednak firma Michelin nie zamierza pozostawić fanów dobrego jedzenia samym sobie.

Michelin również dotyka pandemia koronawirusa

Przewodnik Michelin to najsłynniejsza publikacja w świecie kulinariów. Jak to się stało, że producent opon przygotowuje najważniejszy na świecie przewodnik po restauracjach? - zobaczcie osobny artykuł. Michelin wypuszcza dwanaście różnych przewodników, opisujących zarówno restauracje krajowe, jak i zestawienia z różnych stron świata. Należy do nich między innymi "Main Cities of Europe", w której rok temu wyróżniono gwiazdkami polskie restauracje Atelier Amaro i Senses. Nowa edycja pojawia się zwykle pod koniec marca.

Dania na miarę najlepszych szefów kuchni we własnym domu

Czy polskie lokale utrzymają pozycję i w tym roku? Niestety, na ogłoszenie wyników musimy poczekać, aż sytuacja epidemiczna się poprawi. Jednak firma Michelin postanowiła to oczekiwanie nieco osłodzić. Na oficjalnym profilu na Instagramie w ramach akcji #michelinguideathome publikowane są przepisy od najlepszych światowych szefów kuchni. Dzięki temu możemy ugotować dania, których nie powstydziliby się topowi znawcy kulinariów.

 

Do tej pory powstało siedem takich przepisów i każdego dnia pojawiają się kolejne. Już dziś możemy zobaczyć, jak zrobić sos marinara według Gordona Ramsaya czy efektowne ciasto pomarańczowe z przepisu Jacquesa Faussata, właściciela autorskiej restauracji w Paryżu, wyróżnionej gwiazdką Michelin.

Poniżej przedstawiamy przepis na wyjątkowe ciasteczka diamentowe. Opracował go Emeric Corbon, szef kuchni we francuskiej restauracji Maisons Édouard Loubet, która otrzymała dwie gwiazdki Michelin.

 

Proste ciasteczka diamentowe - przepis

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 230 g masła
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 3/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarenka wydobyte z jednej laski wanilii
  • gruby cukier do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki poza grubym cukrem umieszczamy w misce i łączymy ze sobą. Gotowe ciasto formujemy na kształt wałka o grubości ok. 5 cm i zawijamy w papier do pieczenia. Zawiniątko przekładamy do lodówki, aż stwardnieje.
  2. Następnie rozwijamy papier, a ciasto kroimy w plastry o grubości ok. 1/2 cm. W międzyczasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Plastry ciasta zanurzamy w misce z grubym cukrem z jednej strony i odkładamy na natłuszczoną blachę, stroną z cukrem do góry.
  3. Pieczemy przez 10 minut lub do momentu, gdy brzegi się zarumienią.
Zobacz wideo Sprawdź także nasz przepis na pyszne ciastka baletki. Bułka z masłem!
Więcej o:
Skomentuj:
Wstrzymano publikację Przewodnika Michelin. W zamian na Instagramie marki możemy znaleźć przepisy szefów kuchni
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX