Przewodnik Michelin to najsłynniejsza publikacja w świecie kulinariów. Jak to się stało, że producent opon przygotowuje najważniejszy na świecie przewodnik po restauracjach? - zobaczcie osobny artykuł. Michelin wypuszcza dwanaście różnych przewodników, opisujących zarówno restauracje krajowe, jak i zestawienia z różnych stron świata. Należy do nich między innymi "Main Cities of Europe", w której rok temu wyróżniono gwiazdkami polskie restauracje Atelier Amaro i Senses. Nowa edycja pojawia się zwykle pod koniec marca.
Czy polskie lokale utrzymają pozycję i w tym roku? Niestety, na ogłoszenie wyników musimy poczekać, aż sytuacja epidemiczna się poprawi. Jednak firma Michelin postanowiła to oczekiwanie nieco osłodzić. Na oficjalnym profilu na Instagramie w ramach akcji #michelinguideathome publikowane są przepisy od najlepszych światowych szefów kuchni. Dzięki temu możemy ugotować dania, których nie powstydziliby się topowi znawcy kulinariów.
Do tej pory powstało siedem takich przepisów i każdego dnia pojawiają się kolejne. Już dziś możemy zobaczyć, jak zrobić sos marinara według Gordona Ramsaya czy efektowne ciasto pomarańczowe z przepisu Jacquesa Faussata, właściciela autorskiej restauracji w Paryżu, wyróżnionej gwiazdką Michelin.
Poniżej przedstawiamy przepis na wyjątkowe ciasteczka diamentowe. Opracował go Emeric Corbon, szef kuchni we francuskiej restauracji Maisons Édouard Loubet, która otrzymała dwie gwiazdki Michelin.
Składniki:
Sposób przygotowania: