• Link został skopiowany

Przetwory, mrożonki i domowe gotowanie, czyli jak pandemia wymusiła zmiany w sposobie żywienia Polaków

Podczas pandemii zmieniły się nawyki żywieniowe Polaków. Jedliśmy przede wszystkim więcej przetworów i mrożonek, częściej też gotowaliśmy samodzielnie.
Pasteryzacja, czyli wekowanie, polega na podgrzewaniu słoików bądź weków wraz z zawartością w temperaturze nie przekraczającej 100 stopni Celsjusza
Fot. tangratannakra/ Shutterstock

Jemy lepiej

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez Kantar Polska, opublikowanych na Portalu Handlowca, podczas pandemii zmieniły się nawyki żywieniowe Polaków. Przez ostatnie tygodnie jedliśmy przede wszystkim więcej przetworów, w tym tych własnej roboty. Na naszych talerzach często lądowały także mrożonki.

Eksperci wykazują, że Polacy – w obawie przed zakażeniem – rzadziej wychodzili po zakupy. Nic zatem dziwnego, że sięgaliśmy do spiżarni lub kupowaliśmy mrożone warzywa i owoce. Warto przypomnieć, że nie tylko łatwiej je przechować, ale także mają niemal tyle samo wartości odżywczych, co świeże (więcej o tym: Mrożonki zdrowsze od świeżych warzyw? Doniesienia badaczy).

Więcej czasu na gotowanie

Co ciekawe, zmiany w diecie wcale nie wynikały z chęci poprawienia odporności lub nagłej troski o własne zdrowie. Wiele osób miało więcej czasu na komponowanie posiłków oraz samodzielne przygotowywanie ich w domu. Częściej mogliśmy także przyrządzać je i spożywać wspólnie z domownikami.

Zobacz wideo Zobacz także: Najlepszy sposób na mrożenie sezonowych owoców

Specjaliści zwracają uwagę na fakt, że mamy idealny moment w roku, aby podtrzymać zdrowe nawyki. Sprzedaż i spożycie przetworów już maleje – na rzecz świeżych warzyw i owoców. Mijająca powoli wiosna to sezon na nowalijki, zbliżające się lato – pełnia plonów (zwłaszcza owoców jagodowych, m.in. truskawek, malin, aronii, porzeczek czy jagód). Na promocję oraz wypracowanie nawyku ich codziennego spożywania mamy czas do listopada.

Więcej o: