Przetwory, mrożonki i domowe gotowanie, czyli jak pandemia wymusiła zmiany w sposobie żywienia Polaków
Jemy lepiej
Jak wynika z badań przeprowadzonych przez Kantar Polska, opublikowanych na Portalu Handlowca, podczas pandemii zmieniły się nawyki żywieniowe Polaków. Przez ostatnie tygodnie jedliśmy przede wszystkim więcej przetworów, w tym tych własnej roboty. Na naszych talerzach często lądowały także mrożonki.
Eksperci wykazują, że Polacy – w obawie przed zakażeniem – rzadziej wychodzili po zakupy. Nic zatem dziwnego, że sięgaliśmy do spiżarni lub kupowaliśmy mrożone warzywa i owoce. Warto przypomnieć, że nie tylko łatwiej je przechować, ale także mają niemal tyle samo wartości odżywczych, co świeże (więcej o tym: Mrożonki zdrowsze od świeżych warzyw? Doniesienia badaczy).
Więcej czasu na gotowanie
Co ciekawe, zmiany w diecie wcale nie wynikały z chęci poprawienia odporności lub nagłej troski o własne zdrowie. Wiele osób miało więcej czasu na komponowanie posiłków oraz samodzielne przygotowywanie ich w domu. Częściej mogliśmy także przyrządzać je i spożywać wspólnie z domownikami.
Specjaliści zwracają uwagę na fakt, że mamy idealny moment w roku, aby podtrzymać zdrowe nawyki. Sprzedaż i spożycie przetworów już maleje – na rzecz świeżych warzyw i owoców. Mijająca powoli wiosna to sezon na nowalijki, zbliżające się lato – pełnia plonów (zwłaszcza owoców jagodowych, m.in. truskawek, malin, aronii, porzeczek czy jagód). Na promocję oraz wypracowanie nawyku ich codziennego spożywania mamy czas do listopada.
-
Jak rośnie ogórek? Porady jak krok po kroku rozpocząć uprawę ogórków
-
Ciasto góra lodowa - klasyczne i bez pieczenia. To hit na każdą okazję [PRZEPISY]
-
Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
-
Kroisz pomidora, a tam niespodzianka. To wcale nie są robaki
-
Jak siać marchew? Wszystko, co należy wiedzieć o uprawie marchewki