Pasta jajeczna Magdy Gessler. O jej wyjątkowym smaku decyduje zaskakująca przyprawa

Może być przyrządzona na wiele sposobów, jednak ten, który zaprezentowała Magda Gessler w jednym z odcinków "Kuchennych rewolucji", z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym amatorom potraw z jajek. Pasta jajeczna wraca do łask na Wielkanoc.

Od kiedy Magda Gessler w jednym z odcinków programu "Kuchenne rewolucje" zaprezentowała swój przepis na pastę jajeczną, ten prosty, a jednocześnie dający wiele możliwości dodatek do kanapek częściej zaczął pojawiać się w polskich domach. W wielu z nich stał się pozycją obowiązkową na wielkanocnym stole. Pasta jajeczna jest prosta i szybka w przygotowaniu, zawsze się udaje, a kluczem do sukcesu są odpowiednie dodatki i przyprawy. Można ją np. przygotować w trzech wersjach smakowych (i kolorystycznych) i podać jako efektowną przekąskę z pieczywem

Zobacz wideo Zwyciężczyni MasterChefa w kuchni Hapsa. Jej przepis na policzki wołowe olśniewa

Pasta jajeczna Magdy Gessler - składniki:

  • 4 jajka na twardo (jeśli małe - 5);
  • 2 łyżki miękkiego masła;
  • 2 łyżki majonezu,
  • łyżeczka curry;
  • 2 łyżeczki musztardy (ostrość wedle uznania);
  • pół łyżeczki ostrej mielonej papryki;
  • szczypiorek;
  • świeży koper;
  • suszony majeranek;
  • sól i pieprz do przyprawienia.

Pasta jajeczna Magdy Gessler - przygotowanie

Jajka ugotować na twardo, a szczypiorek i koperek drobno posiekać. Ostudzone i obrane jajka pokroić w drobną kosteczkę. Wszystko wrzucić do miski i dokładnie wymieszać, dodać majonez, musztardę i masło, a także curry, ostrą paprykę i  majeranek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie wymieszać. Podpowiedź: jeśli nie chcemy kroić jajka, można je zetrzeć na grubej tarce lub rozdrobnić widelcem.

Pasta jajeczna - można ją modyfikować

Pasta jajeczna daje wiele możliwości ze względu na to, że można ją przyprawić na wiele sposobów, a także wzbogacić o zaskakujące dodatki. Wyciśnięty niewielki ząbek czosnku sprawi, że będzie mieć bardziej wyrazisty smak i aromat, dodatek śmietankowego serka topionego sprawi, że będzie bardziej aksamitna. Amatorzy ostrych smaków mogą do niej dodać poszatkowaną lub mieloną papryczkę (np. halapeno) lub przyprawić ją pieprzem cayenne. W roli dodatku doskonale sprawdzą się także awokado, ser feta, wędzone ryby, pieczarki lub poszatkowana i upieczona pierś z kurczaka. Można także przygotować wersję z suszonymi pomidorami lub oliwkami.

Więcej o: