Od kiedy Magda Gessler w jednym z odcinków programu "Kuchenne rewolucje" zaprezentowała swój przepis na pastę jajeczną, ten prosty, a jednocześnie dający wiele możliwości dodatek do kanapek częściej zaczął pojawiać się w polskich domach. W wielu z nich stał się pozycją obowiązkową na wielkanocnym stole. Pasta jajeczna jest prosta i szybka w przygotowaniu, zawsze się udaje, a kluczem do sukcesu są odpowiednie dodatki i przyprawy. Można ją np. przygotować w trzech wersjach smakowych (i kolorystycznych) i podać jako efektowną przekąskę z pieczywem.
Jajka ugotować na twardo, a szczypiorek i koperek drobno posiekać. Ostudzone i obrane jajka pokroić w drobną kosteczkę. Wszystko wrzucić do miski i dokładnie wymieszać, dodać majonez, musztardę i masło, a także curry, ostrą paprykę i majeranek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie wymieszać. Podpowiedź: jeśli nie chcemy kroić jajka, można je zetrzeć na grubej tarce lub rozdrobnić widelcem.
Pasta jajeczna daje wiele możliwości ze względu na to, że można ją przyprawić na wiele sposobów, a także wzbogacić o zaskakujące dodatki. Wyciśnięty niewielki ząbek czosnku sprawi, że będzie mieć bardziej wyrazisty smak i aromat, dodatek śmietankowego serka topionego sprawi, że będzie bardziej aksamitna. Amatorzy ostrych smaków mogą do niej dodać poszatkowaną lub mieloną papryczkę (np. halapeno) lub przyprawić ją pieprzem cayenne. W roli dodatku doskonale sprawdzą się także awokado, ser feta, wędzone ryby, pieczarki lub poszatkowana i upieczona pierś z kurczaka. Można także przygotować wersję z suszonymi pomidorami lub oliwkami.