Schab po polsku idealny na Wielkanoc. Rodzina już po jednym kęsie oszaleje z zachwytu

Każde święta to oczywiście czas z rodziną, ale przy tym nie może zabraknąć dobrego jedzenia. Stoły bardzo często aż się uginają od ciast, przekąsek, sałatek i głównych dań. Na moim Wielkanocnym stole nie może oczywiście zabraknąć pieczonego mięsa. To właśnie ono najszybciej znika, a rodzina prosi o więcej.

Pieczony schab musi mieć coś w sobie, by każdy chciał po niego sięgnąć. Z tego przepisu wychodzi on nie tylko soczysty, ale także wyjątkowo smaczny. Dlaczego? To zasługa marynaty, w której musi spędzić kilka godzin. Dzięki mieszance przypraw, ziół, a także musztardy i oleju, po wypieczeniu jest delikatny i aromatyczny.

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Schab pieczony po polsku w takim wydaniu zawsze króluje na świątecznych stołach w mojej rodzinie. Za każdym razem wszyscy się nim zachwycają, a gdy się kończy słychać rozczarowanie. Zalecam zrobić od razu dwie porcje, bo zniknie w mgnieniu oka. Jest idealny na kanapki, a także jako dodatek obiadowy.

Przepis na pieczony schab po polsku

Składniki

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 4 łyżki majeranku,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki czosnku,
  • 5 łyżek musztardy,
  • 2 łyżki oleju.

Sposób przygotowania

  1. Schab dokładnie przemyj i osusz, w razie potrzeby możesz go również oczyścić.
  2. Do miseczki wsyp sól, pieprz, majeranek i czosnek. Wymieszaj do połączenia, na sam koniec dodaj łyżkę oleju i musztardę, ponownie zamieszaj.
  3. Tak przygotowaną mieszanką dokładnie natrzyj schab. Mięso umieść w misce i włóż do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie schab powinien przesiąknąć aromatem.
  4. Po upływie tego czasu folię aluminiową nasmaruj olejem i owiń ją schab. Mięso umieść na blaszce i włóż do nagrzanego do 190°C piekarnika i piecz około 80 minut.
  5. Po tym czasie zdejmij folię i piecz przez następne 20 minut, by wierzch był lekko chrupiący. Tak przygotowany schab podziel na plastry i podawaj. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.