Jajka na Wielkanoc to rzecz niemal tak obowiązkowa, jak karp na Wigilię. Jajka w Wielkanoc są wszędzie - w barszczu, w sałatkach i majonezie. Nie brakuje także jajek faszerowanych i te zdecydowanie należą do ulubionych przekąsek Polaków. Dziś mamy przepis na jajka faszerowane, którego na pewno nie znacie. Nie ma tam pieczarek czy ryby, jest za to warzywo, które wręcz uwielbiamy.
5
Fot. freeskyline / iStock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Jajka faszerowane to obowiązkowy punkt nie tylko spotkań przy wielkanocnym stole, lecz także przy okazji imienin, urodzin i innych wspólnych posiadówek. Najczęściej stawiamy na jajka faszerowane pieczarkami (mniam!), lub jajka faszerowane łososiem (mniam!). Jednak dziś troszeczkę pokombinujemy i zdradzimy przepis na jajka faszerowane dynią i serem. To dopiero uczta. Dynię wcześniej upiecz i wymieszaj z resztą składników. Rodzina oszaleje.
REKLAMA
Zobacz wideo
Jajka faszerowane dynią i serem - przepis na wielkanocną przekąskę
Składniki:
8 jajek ugotowanych na twardo,
100 g upieczonego miąższu z dyni piżmowej,
100 g sera w typie feta,
2 łyżki majonezu,
łyżeczka musztardy,
sól, pieprz, słodka i ostra papryka,
zmielony ząbek czosnku.
Jajka faszerowane dynią - sposób wykonania:
Jajka ugotuj na twardo i obierz. Następnie przekrój na pół i wyjmij żółtka. Kiedy jajka się gotują, ostudź upieczoną dynię. Przełóż całość do miski.
Dodaj pokruszony ser feta, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz majonez i musztardę. Nie zapomnij o przyprawach.
Całość zmiksuj za pomocą blendera ręcznego. Spróbuj, czy smak ci odpowiada - w razie potrzeby dopraw większą ilością przypraw. Możesz dodać także odrobinę sosu sriracha - bardzo polecam.
Mus z dyni, żółtek i sera włóż do rękawa cukierniczego i nafaszeruj białka jajek. Następnie udekoruj rzeżuchą, szczypiorkiem lub listkami kolendry.
Jak zrobić puree z dyni? To bardzo proste. Dynię piżmową pokrój na kawałki. Wyjmij pestki, a kawałki miąższu połóż na blaszce wyłożonej papierem. Możesz delikatnie skropić oliwą i osolić. Następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz, aż dynia będzie całkiem miękka, niemal maślana. Następnie wystarczy rozgnieść dynię widelcem lub zblendować.