Jajka faszerowane już nigdy nie będą banalne. Nie pieczarki, nie łosoś. To warzywo kocha każdy

Jajka na Wielkanoc to rzecz niemal tak obowiązkowa, jak karp na Wigilię. Jajka w Wielkanoc są wszędzie - w barszczu, w sałatkach i majonezie. Nie brakuje także jajek faszerowanych i te zdecydowanie należą do ulubionych przekąsek Polaków. Dziś mamy przepis na jajka faszerowane, którego na pewno nie znacie. Nie ma tam pieczarek czy ryby, jest za to warzywo, które wręcz uwielbiamy.

Jajka faszerowane to obowiązkowy punkt nie tylko spotkań przy wielkanocnym stole, lecz także przy okazji imienin, urodzin i innych wspólnych posiadówek. Najczęściej stawiamy na jajka faszerowane pieczarkami (mniam!), lub jajka faszerowane łososiem (mniam!). Jednak dziś troszeczkę pokombinujemy i zdradzimy przepis na jajka faszerowane dynią i serem. To dopiero uczta. Dynię wcześniej upiecz i wymieszaj z resztą składników. Rodzina oszaleje. 

Zobacz wideo

Jajka faszerowane dynią i serem - przepis na wielkanocną przekąskę

Składniki:

  • 8 jajek ugotowanych na twardo,
  • 100 g upieczonego miąższu z dyni piżmowej,
  • 100 g sera w typie feta, 
  • 2 łyżki majonezu, 
  • łyżeczka musztardy, 
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, 
  • zmielony ząbek czosnku. 
Jajka faszerowane z sosem tatarskim
Jajka faszerowane z sosem tatarskim Fot. iStock/bhofack2

Jajka faszerowane dynią - sposób wykonania:

  1. Jajka ugotuj na twardo i obierz. Następnie przekrój na pół i wyjmij żółtka. Kiedy jajka się gotują, ostudź upieczoną dynię. Przełóż całość do miski. 
  2. Dodaj pokruszony ser feta, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz majonez i musztardę. Nie zapomnij o przyprawach. 
  3. Całość zmiksuj za pomocą blendera ręcznego. Spróbuj, czy smak ci odpowiada - w razie potrzeby dopraw większą ilością przypraw. Możesz dodać także odrobinę sosu sriracha - bardzo polecam. 
  4. Mus z dyni, żółtek i sera włóż do rękawa cukierniczego i nafaszeruj białka jajek. Następnie udekoruj rzeżuchą, szczypiorkiem lub listkami kolendry. 

Jak zrobić puree z dyni? To bardzo proste. Dynię piżmową pokrój na kawałki. Wyjmij pestki, a kawałki miąższu połóż na blaszce wyłożonej papierem. Możesz delikatnie skropić oliwą i osolić. Następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz, aż dynia będzie całkiem miękka, niemal maślana. Następnie wystarczy rozgnieść dynię widelcem lub zblendować. 

Więcej o: