Kurczak faszerowany
Kurczak faszerowany
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (5porcji)
-
Kurczak - 1 ok. 1 kgSól - 1/2 łyżeczkiCzosnek - 1 mały zmiażdżony ząbekMasło - łyżeczkaKasza manna - 1/2 szklankiKoperek - 2 łyżeczki drobno posiekanegoJajka - 1Zioła prowansalskie - 1/2 łyżeczkiMięta - szczypta suszonejSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuWino białe - 125 ml
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kurczaka nacieramy solą z czosnkiem lub solimy i obkładamy plasterkami czosnku. wstawiamy na 1 godz. do lodówki. Sparzoną wrzątkiem wątróbkę drobno siekamy. Dodajemy kaszę, koperek, żółtko, zioła prowansalskie oraz miętę. Solimy, pieprzymy, dokładnie mieszamy. Białko jaja bardzo starannie ubijamy na sztywną pianę, którą następnie łączymy z farszem delikatnymi ruchami łyżki. Kurczaka smarujemy wewnątrz masłem i nadziewamy. Nadziewając, kilka razy nim potrząsamy, żeby farsz dokładnie wypełnił tuszkę. Zaszywamy otwór dratwą lub zwykłą białą nicią. Wstawiamy kurczaka do piekarnika i pieczemy 40-50 min w 200°C, często polewając winem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory