Pasztet staropolski

- Można zamrażać? Nie
Składniki (7porcji)
-
Grzyby suszone - 8-10Cielęcina - 500 gBoczek - 500 g lub podgardleWieprzowina - 500 g tłustejSmalec - 1 łyżkaCebula - 1Liść laurowy - 1Pieprz czarny w ziarnach - 2-4 ziarnaZiele angielskie - 2-4 ziarna + 1/4 łyżeczki mielonegoGałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki tartejBułka wrocławska - 3 kromkiPodroby - 300 g wątróbki cielęcejMleko 3.2 proc. - 1/2 lJajka - 5Tłuszcz - Do formyBułka tarta - Do formy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Umyte i namoczone przez noc grzyby gotujemy w wodzie, w której się moczyły. Cielęcinę, podgardle i wieprzowinę kroimy w grubą kostkę, obsmażamy krótko na smalcu, przekładamy do rondla, dodajemy pokrojoną w plastry cebulę i przyprawy, zalewamy gotowanymi grzybami wraz z wywarem i dusimy około 2 godz. pod przykryciem. Zostawiamy do ostygnięcia, wrzucając bułkę, aby nasiąkła sosem.
Namoczoną w mleku wątróbkę dusimy pod przykryciem około 20 min. Przestudzone mięso i wątróbkę mielemy dwukrotnie w maszynce, wbijamy jajka i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do natłuszczonej formy wysypanej bułką tartą, lub wyłożonej plastrami boczku. Gotujemy na parze albo pieczemy w piekarniku (180°C) - w obu przypadkach bez przykrycia. Pasztet powinien być gotów po 40 min.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Wybory
- Kiedy głos jest nieważny? Jak głosować w wyborach parlamentarnych?
- Kto może głosować w wyborach?
- Wybory parlamentarne a frekwencja
- OBWE - co to za organizacja?
- Głosowanie przez pełnomocnika
- Jak głosować poza miejscem zameldowania?
- Wybory parlamentarne - na czym polegają?
- Głosowanie korespondencyjne - co to jest? Kto może skorzystać?
- Jak głosować poza miejscem zamieszkania?
- Karta do głosowania - jak ją wypełnić? Na co zwrócić uwagę?
- Kodeks wyborczy - nowelizacja i ważne zmiany w 2023 r.
- Jak głosować za granicą?
-
Plotki
-
Kalkulatory