Pasztet staropolski

Magazyn Kuchnia 08.03.2021 12:42
(brak ocen)
OCEŃ
Pasztet staropolski
Pasztet staropolski
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (7porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

Umyte i namoczone przez noc grzyby gotujemy w wodzie, w której się moczyły. Cielęcinę, podgardle i wieprzowinę kroimy w grubą kostkę, obsmażamy krótko na smalcu, przekładamy do rondla, dodajemy pokrojoną w plastry cebulę i przyprawy, zalewamy gotowanymi grzybami wraz z wywarem i dusimy około 2 godz. pod przykryciem. Zostawiamy do ostygnięcia, wrzucając bułkę, aby nasiąkła sosem.

2 / 2

Namoczoną w mleku wątróbkę dusimy pod przykryciem około 20 min. Przestudzone mięso i wątróbkę mielemy dwukrotnie w maszynce, wbijamy jajka i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do natłuszczonej formy wysypanej bułką tartą, lub wyłożonej plastrami boczku. Gotujemy na parze albo pieczemy w piekarniku (180°C) - w obu przypadkach bez przykrycia. Pasztet powinien być gotów po 40 min.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps