Placki ziemniaczane zapieczone z białą kiełbasą i burakami, z sosem chrzanowym

Honorata Piwowarska/Magazyn Kuchnia 30.01.2020 23:31
(brak ocen)
OCEŃ
Placki ziemniaczane zapieczone z białą kiełbasą i burakami, z sosem chrzanowym
Placki ziemniaczane zapieczone z białą kiełbasą i burakami, z sosem chrzanowym
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Sos chrzanowy: chrzan obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Suszone morele drobno kroimy. Składniki dokładnie mieszamy w misce z 2 łyżkami oleju, winem, miodem i przyprawiamy solą. Miskę przykrywamy, wstawiamy na 3 godziny do lodówki. Buraki myjemy, suszymy. Smarujemy olejem i obtaczamy w soli. Układamy na blaszce, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na 45 minut. Studzimy, kroimy na cienkie plasterki. Z masy ziemniaczanej smażymy na oleju placki z obu stron (powinny się lekko zrumienić). Kiełbasę wyjmujemy z osłonki, rozdrabiamy. Połowę placków układamy w formie, przykrywamy kiełbasą i plasterkami buraka, na wierzchu układamy pozostałe placki. Wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Placki przykrywamy zimnym sosem chrzanowym.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA