Składniki (6porcji)
-
Burak - 4 podłużneZiemniaki - masa ziemniaczana według przepisu podstawowegoOlej rzepakowy - według uznaniaKiełbasa biała - 350-400 gChrzan - korzeń 50-70 gJabłka - 2 winneMorele suszone - 2-4Olej rzepakowy - według uznaniaWino białe - 50 ml półsłodkiegoMiód pszczeli - 1 łyżkaSól - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Sos chrzanowy: chrzan obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Suszone morele drobno kroimy. Składniki dokładnie mieszamy w misce z 2 łyżkami oleju, winem, miodem i przyprawiamy solą. Miskę przykrywamy, wstawiamy na 3 godziny do lodówki. Buraki myjemy, suszymy. Smarujemy olejem i obtaczamy w soli. Układamy na blaszce, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na 45 minut. Studzimy, kroimy na cienkie plasterki. Z masy ziemniaczanej smażymy na oleju placki z obu stron (powinny się lekko zrumienić). Kiełbasę wyjmujemy z osłonki, rozdrabiamy. Połowę placków układamy w formie, przykrywamy kiełbasą i plasterkami buraka, na wierzchu układamy pozostałe placki. Wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Placki przykrywamy zimnym sosem chrzanowym.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory