Oczywiście nie namawiamy do jedzenia owoców, na których pojawiła się pleśń czy się zepsuły, tylko takich, które po prostu wyglądają mniej świeżo.
W przypadku soczystych owoców macerowanie, czyli zmiękczanie za pomocą cieczy, jest o tyle proste, że właściwie "robi się" samo. W przypadku truskawek wystarczy pokroić je na kawałki dowolnego kształtu i rozmiaru (nie musi być dokładnie), posypać je zwykłym cukrem, pomieszać i odstawić na pół godziny.
Po tym czasie odparuje z nich na tyle dużo wody, że w połączeniu z cukrem stworzą syrop, który możesz dowolnie wykorzystać - na przykład jako polewę na naleśniki, gofry, ciasto czy lody.
Masło smakowe zwykle kojarzy się z wytrawną wersją - na przykład taką z czosnkiem albo ziołami. Ale wbrew pozorom jest na tyle uniwersalne, że świetnie komponuje się też ze słodkimi składnikami, takimi jak truskawki.
Żeby zrobić własne masło truskawkowe potrzebujesz następujących składników:
Jak je przyrządzić? Bardzo prosto. Najpierw wymieszaj dokładnie blenderem wszystkie składniki oprócz owoców tak, żeby powstała jednolita i puszysta masa. Dodaj do niej truskawki i blenduj je ostrożnie - tak, żeby masło nabrało różowego koloru, ale z drobinkami owoców.
Całość przełóż do plastikowego pojemnika albo miseczki i włóż do lodówki. Tak przygotowane masło truskawkowe możesz przechowywać w niej około tydzień - jeśli nie zjesz go wcześniej. Świetnie smakuje z biszkoptami, na grzankach albo jakimkolwiek pieczywie, które lubisz.
Truskawki drugiej świeżości można z powodzeniem wykorzystać jako dodatek do napojów - na przykład lemoniady, albo alkoholowych drinków. Letnim klasykiem jest truskawkowe daiquiri, które jest całkiem proste w przygotowaniu.
Lista składników nie jest długa:
Wszystko wystarczy zmieszać w blenderze i gotowe.
Truskawki równie dobrze możesz też zmiksować albo nawet rozgnieść widelcem na dnie naczynia, do którego później wlewasz napój. Oprócz smaku nadadzą mu też koloru.
Truskawkowe daiquiri jest orzeźwiające, ale nie wszyscy piją alkohol - na przykład dzieci. Ale nie tylko im powinny przypaść do gustu lody o smaku tych pysznych owoców, które są banalnie łatwe do przygotowania.
Jedyne czego potrzebujesz oprócz foremki i patyczków to same truskawki z odrobiną cukru. Najlepsze lody wyjdą ze zmacerowanych i zblendowanych na gładką masę owoców.
Jeśli chcesz "zaszaleć", przed zamrożeniem możesz dodać do nich odrobinę soku z limonki i startej z niej skórki albo świeżych ziół - na przykład listków mięty, bazylii czy melisy. W wersji dla dorosłych jako dodatek świetnie sprawdzi się też sos chilli, tabasco albo ocet balsamiczny.
Czas na coś najprostszego, zwłaszcza dla tych, którzy często piją smoothie, czyli gęsty, zmiksowany i schłodzony napój na bazie owoców. "Wymięte" truskawki wystarczy dorzucić do blendera albo przygotować z nich cały koktajl.
My polecamy prosty koktajl truskawkowy. Łatwo go przygotować, jest pyszny i wygląda efektownie. Czego chcieć więcej?
Robienie dżemu nie jest trudne, ale bywa czasochłonne. Efekty są jednak tego warte, bo domowe przetwory biją te sklepowe na głowę. Jeśli więc zostało ci sporo truskawek, które nie wyglądają już najlepiej (chociaż te świeże i dojrzałe też się oczywiście nadadzą), a do tego masz trochę wolnego czasu, dżem będzie idealnym rozwiązaniem.
Jeśli chcesz spróbować czegoś nowego, polecamy nasz przepis na pieczony dżem truskawkowy z lawendą. Jest łatwy do przygotowania, choć wymaga długiego pieczenia, ale kiedy go spróbujesz, na pewno nie pożałujesz poświęconego na jego doglądanie w piekarniku czasu.
Nalewka z truskawek ma jeden minus - trzeba na nią poczekać. Samo przygotowanie jest banalnie proste, bo wystarczy do dużego słoja wsypywać warstwy owoców i posypywać każdą cukrem, a na końcu zalać brandy i odstawić naczynie na trzy miesiące w ciemne miejsce.
Przed upływem tego okresu dobrze jest od czasu do czasu potrząsnąć słojem, żeby cukier dokładnie się rozpuścił. Później wystarczy przelać gotową miksturę do butelek i delektować się smakiem początku lata.
Dokładny przepis na tę nalewkę znajdziecie tutaj.