Domki z piernika zawojowały internet. Galeria cudownych prac z Facebooka i instrukcja, jak się za to zabrać

Domek z piernika pani Janette
Galerię otwiera piękny domek autorstwa pani Janette Czerniawskiej.

Chatka z piernika pani Edyty i pana Piotra
Kolejna świąteczna konstrukcja to chatka z piernika, którą przygotowała pani Edyta Semeńczuk Gołębiewska razem z mężem Piotrem.

Domek z piernika według Rita Creative
O serniku 'pszczółka' autorstwa Rita Creative pisaliśmy już jakiś czas temu. Teraz pora na domek z piernika. Jego autorka podzieliła się dokładnym przepisem. Znajdziecie go na jej blogu lub Instagramie. A poniżej wideo z instrukcją krok po kroku.

Domek z pienika pani Beaty
Również pani Beata Kluk przygotowała domek z piernika. Udekorowała go misternymi, a la koronkowymi zdobieniami.

Chatka z piernika w wykonaniu pani Diany i jej siostry Alex
Na koniec jeden z aż 24 domków z piernika, które w tym roku przygotowała pani Diana Jukowska wraz z siostrą Alex.

Jak zrobić domek z piernika?
Zrobienie domku z piernika wymaga trochę pracy i cierpliwości, ale w gruncie rzeczy to naprawdę nie jest aż tak skomplikowane, jak może się wydawać. Jak się za to zabrać?
Domek z piernika - przepis
Składniki:
Ciasto:
- 250 ml miodu
- 60 g masła
- 30 g cukru pudru
- 2 jajka
- 1,5 łyżki przyprawy do piernika (na przykład domowej roboty)
- 85 g mąki kukurydzianej lub skrobi ziemniaczanej
- 300 g mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier*:
- 3 białka,
- 200 g cukru pudru,
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
*Więcej wersji lukru znajdziecie po tym linkiem.
Opcjonalnie:
- cukierki, kolorowe posypki i dekoracje cukrowe
Domek z piernika - przepis krok po kroku:
Robimy ciasto: Miód, masło i cukier puder podgrzewamy w rondelku tylko do momentu rozpuszczenia się składników. Mieszanina nie powinna być gorąca. W osobnej misce łączymy suche składniki, dodajemy miksturę miodową i jajka. Całość zagniatamy na elastyczne ciasto. Owijamy je w folię i odkładamy na godzinę. Następnie rozwałkowujemy na grubość 5-7 mm i wycinamy ściany, dach i wszystkie elementy, które chcemy mieć w domku (np. okiennice, drzwi, ozdoby)*. Najlepiej robić to, wykorzystując szablony wycięte z kartonu lub bloku technicznego.
* Ciasto można też upiec w całości, a poszczególne elementy wycinać tuż po upieczeniu, póki jeszcze ciasto jest ciepłe i się nie łamie.
Robimy lukier: Białka starannie oddzielone od żółtek przekładamy do dużej miski. Ubijamy je niecałą minutę - powinny być puszyste, ale nie sztywne. Następnie, miksując ciągle na niskich obrotach, wsypujemy powoli cukier puder. Ubijamy całość przez kilkanaście minut, by cukier dobrze się roztarł i nie tworzył grudek. Na koniec dodajemy odrobinę soku z cytryny. Gotowy lukier do dekoracji pierników powinien być śnieżnobiały i odpowiednio płynny - tak, by dało się nim dekorować, ale by się nie rozlewał.
Robimy dekoracje: Poszczególne elementy dekorujemy według własnego uznania za pomocą lukru przełożonego do szprycy albo foliowego woreczka naciętego na rożku. Do lukru można przykleić też kolorowe cukierki i posypki.
Składamy domek: Gdy całość zastygnie, zabieramy się za łączenie elementów. Robimy to za pomocą lukru. Dach, który może się zsuwać warto zabezpieczyć na przykład patyczkami do szaszłyków. Gotowy domek oglądamy w poszukiwaniu ewentualnych dziur. Kamuflujemy je lukrem.