Jak zrobić omlet idealny? Poznaj ważną zasadę, dzięki której się nie przypali

Kiedy myślimy o najlepszej i najprostszej potrawie z jajek na śniadanie, najczęściej przychodzi nam na myśl jajecznica albo jajka na miękko. Omlet wcale nie jest trudniejszy do wykonania, ale nie każdy odpowiednio się do niego zabiera, przez co jajeczny naleśnik się przypala, a z wierzchu wciąż nie jest ścięty. Jak temu zapobiec? Odpowiedź brzmi: mały ogień i przykrywka.
Zobacz wideo

Jak zrobić omlet, żeby się nie przypalił i był puszysty i pełen dodatków? Odpowiedź jest bardzo prosta - omlet musi "rosnąć" na patelni, nie agresywnie się smażyć. Żeby nie rozczarować się przypalonym spodem i surowym wierzchem, zmniejsz ogień i przykryj patelnię. Wówczas omlet będzie puszysty i delikatny, a wybrane dodatki świetnie uzupełnią jego doskonały smak.

Jak zrobić omlet?

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 pełna łyżka mąki (najlepiej pszennej)
  • 1 łyżka śmietany lub 3 łyżki mleka
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Dodatki: 2 plasterki szynki, plaster sera, szpinak, cebula, papryka, pieczarki - pełna dowolność

Omlet - sposób wykonania:

  1. Oddziel białka od żółtek. Do miski dodaj żółtka, mąkę oraz śmietanę lub mleko. Zmiksuj całość i dopraw do smaku. Odłóż na chwilę.
  2. Jeśli chcesz dodać do swojej potrawy dodatki typu szpinak, pieczarki czy cebula, wcześniej warto je poddusić chwilę na patelni. Poddczas kiedy ubite z mąką i mlekiem żółtka odpoczywają, zajmij się tym. 
  3. Białka ubij na sztywno i dodaj do żółtek. Teraz do masy jajecznej możesz dodać dodatki. Możesz także dodatki położyć na już usmażonym omlecie - jak wolisz.
  4. Patelnię rozgrzej z niewielką ilością tłuszczu i wlej masę jajeczną. Smaż na niewielkim ogniu i przykryj patelnię przykrywką.
  5. Po ok. 5 minutach ostrożnie sprawdź, czy od spodu omlet jest już złoty. Teraz za pomocą łopatki postaraj się przerzucić go na drugą stronę lub poczekaj jeszcze 2-3 minuty, aż jajko do końca zetnie się z wierzchu.
  6. Kiedy omlet jest już dobrze usmażony i wyrośnięty, podawaj na talerz.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.