Jak zrobić omlet, żeby się nie przypalił i był puszysty i pełen dodatków? Odpowiedź jest bardzo prosta - omlet musi "rosnąć" na patelni, nie agresywnie się smażyć. Żeby nie rozczarować się przypalonym spodem i surowym wierzchem, zmniejsz ogień i przykryj patelnię. Wówczas omlet będzie puszysty i delikatny, a wybrane dodatki świetnie uzupełnią jego doskonały smak.
Jak zrobić omlet?
Składniki:
- 3 jajka
- 1 pełna łyżka mąki (najlepiej pszennej)
- 1 łyżka śmietany lub 3 łyżki mleka
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Dodatki: 2 plasterki szynki, plaster sera, szpinak, cebula, papryka, pieczarki - pełna dowolność
Omlet - sposób wykonania:
- Oddziel białka od żółtek. Do miski dodaj żółtka, mąkę oraz śmietanę lub mleko. Zmiksuj całość i dopraw do smaku. Odłóż na chwilę.
- Jeśli chcesz dodać do swojej potrawy dodatki typu szpinak, pieczarki czy cebula, wcześniej warto je poddusić chwilę na patelni. Poddczas kiedy ubite z mąką i mlekiem żółtka odpoczywają, zajmij się tym.
- Białka ubij na sztywno i dodaj do żółtek. Teraz do masy jajecznej możesz dodać dodatki. Możesz także dodatki położyć na już usmażonym omlecie - jak wolisz.
- Patelnię rozgrzej z niewielką ilością tłuszczu i wlej masę jajeczną. Smaż na niewielkim ogniu i przykryj patelnię przykrywką.
- Po ok. 5 minutach ostrożnie sprawdź, czy od spodu omlet jest już złoty. Teraz za pomocą łopatki postaraj się przerzucić go na drugą stronę lub poczekaj jeszcze 2-3 minuty, aż jajko do końca zetnie się z wierzchu.
- Kiedy omlet jest już dobrze usmażony i wyrośnięty, podawaj na talerz.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.