Klasyczny sernik z brzoskwiniami, choć to może niezbyt nowoczesne ciasto, wciąż nam smakuje. Kruchy spód, delikatny jak chmurka ser, a do tego aromatyczne brzoskwinie i pianka z białek. Jak można go nie lubić?
Jeśli chcesz go przygotować, przygotuj się na zakup sporej ilości masła - będzie potrzebne i do ciasta, i do sera. Do sernika użyj sera półtłustego lub tłustego. Jest najsmaczniejszy i nadaje masie kremowości. Jej aromat możesz wzbogacić dodatkiem ziarenek z laski wanilii lub ekstraktu waniliowego.
Potrzebne też będą brzoskwinie z puszki. Pamiętaj, żeby bardzo dobrze odsączyć owoce z zalewy (na przykład na sitku), zanim położysz je na serowej masie. Inaczej piana z białek, którą wyłożysz na wierzch, może szybko opaść. Sernik najlepszy jest na drugi dzień po przygotowaniu, kiedy masa serowa zdąży stężeć.
Sernik z brzoskwiniami - przepis
Składniki:
Ciasto kruche:
- 250 g masła
- 3 szklanki mąki pszennej (mogą też być 2 szklanki zwykłej mąki pszennej i 1 szklanka mąki krupczatki)
- 5 żółtek
- 1/4 szklanki cukru (drobny do wypieków lub puder)
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kilogram białego sera, tłustego lub półtłustego, zmielonego co najmniej 3-krotnie
- 1 szklanka cukru (można dać nieco mniej, jeśli wolicie mniej słodkie wypieki)
- 150 g masła (roztopionego i wystudzonego)
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 3 duże jajka
Dodatkowo:
- 5 białek
- 1 szklanka drobnego cukru
- łyżeczka octu
- łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- brytfanna o wymiarach ok. 40x26 i papier do pieczenia (plus masło do jej wysmarowania)
Sernik z brzoskwiniami - sposób przygotowania:
- Składniki ciasta kruchego zagnieć szybko. Podziel na dwie części - w jednej powinno się znaleźć ok. 2/3 ciasta, a w drugiej ok. 1/3. Następnie zapakuj obie części w dwa oddzielne kawałki folii i włóż do lodówki (nie do zamrażalnika) na minimum 1 godzinę.
- W tym czasie wyjmij brzoskwinie z puszki. Każdą z połówek przekrój na 4-6 części. Osącz na sitku.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza. Brytfannę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia (dzięki warstwie masła będzie się lepiej trzymał). Na tarce o dużych oczkach zetrzyj do niej większą część ciasta. Rozprowadź równomiernie w formie i lekko ugnieć. Podpiecz w piekarniku przez około 15 minut.
- W tym czasie zmiksuj składniki masy serowej. Pamiętaj, żeby jajka dodawać pojedynczo na sam koniec i tylko krótko miksować. Dzięki temu sernik nie powinien za bardzo opaść po upieczeniu.
- Podpieczony spód wyjmij z piekarnika i lekko przestudź. W tym czasie przygotuj pianę. Białka zmiksuj na sztywno, a następnie powoli dodawaj cukier. Na sam koniec dodaj skrobię, a następnie ocet i zmiksuj krótko.
- Na podpieczony spód wylej masę serową. Na niej ułóż kawałki brzoskwiń. Następnie delikatnie wyłóż na wierzch pianę z białek. Na koniec zetrzyj na wszystko resztę ciasta z lodówki.
- Sernik piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około godzinę. Jeśli zacznie się nadmiernie przyrumieniać pod koniec pieczenia, przykryj go pergaminem. Podawaj po ostudzeniu.
Zobacz również nasze przepisy na:
Sernik z brzoskwiniami bez ciasta
Sernik w kruchym cieście z brzoskwiniami i malinami: