Co to jest zupa chrzanowa?
Zupa chrzanowa to pyszna zupa z chrzanem, czosnkiem, a także dodatkiem kiełbasy, wędzonego boczku lub żeberek. Doskonale rozgrzeje także we wczesnowiosenne chłody i na pewno posmakuje zwolennikom tradycyjnych smaków.
Wielkanocna zupa chrzanowa nie jest trudna do przygotowania. Większość składników potrzebnych do jej ugotowania i tak kupujemy w okresie świątecznym, więc jeśli do tej pory jej nie próbowaliśmy – czas najwyższy na degustację!
Zupa chrzanowa – przepis
- 1,5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego
- 3 ziemniaki
- 200 wędzonego boczku
- spora cebula
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek startego chrzanu
- 4 jajka
- dwie łyżeczki majeranku
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
Jajka ugotuj na twardo. Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze części. Cebulę oraz wędzony boczek pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię. Smaż przez kilka minut, aż cebula zeszkli się na wytopionym z boczku tłuszczu. Dodaj też wyciśnięty w wyciskarce czosnek oraz pokrojone ziemniaki. Bulion wlej do dużego garnka, a następnie wrzuć ziemniaki oraz podsmażony boczek i cebulę. Dodaj chrzan, liście laurowe, dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj tak długo, aż ziemniaki staną się miękkie.
Krem chrzanowy – przepis (zupa w wersji wegetariańskiej):
Jak podawać zupę chrzanową?
Zupa chrzanowa-krem będzie doskonale smakować z grzankami z chleba, zarówno białego, jak i pełnoziarnistego. To doskonała okazja, by wykorzystać pozostały czerstwiejący chleb! Jeśli chcesz dodać do niej mięso, przygotuj chips z boczku lub pokrój boczek w drobną kostkę, wysmaż dobrze i posyp zupę tuż przed podaniem. Krem chrzanowy będzie też wyśmienity z kleksem kwaśnej śmietany.
Zupę chrzanową w wersji nieblendowanej możesz również zabielić śmietaną. Zamiast boczku możesz przygotować ją z żeberkami lub kiełbasą. Żeberka obsmaż na patelni na niedużej ilości tłuszczu, a później wrzuć do bulionu, by gotowały się razem z nim. Kiełbasę (najlepiej białą lub aromatyczną, wędzoną) pokrój w kostkę i również lekko podsmaż.
Obie wersje zupy będą przepyszne z pieczonymi ziemniakami (do wersji nieblendowanej nie dodawaj ich wtedy do gotowania) lub z domowym żytnim chlebem. Zupę możesz także podawać w okrągłych chlebkach jak żurek.