O ile używanie tarki jest raczej intuicyjne, czyszczenie jej może być nieco problematyczne. Oczywiście najprościej jest ją umyć od razu po użyciu. Dzięki temu unikniecie szorowania zaschniętych resztek jedzenia. Jednak, gdy ma się do wyboru zjedzenia pysznego dania, które właśnie przygotowaliście, i mycie tarki, decyzja jest raczej prosta. Jak sobie poradzić z doczyszczeniem tego kuchennego niezbędnika?
Aby resztki jedzenia łatwiej było wyczyścić, dobrze jest wymoczyć tarkę w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Po około 15 minutach (nie dłużej, bo metal może zacząć rdzewieć) zanieczyszczenia powinny zejść bez większego problemu. Wystarczy użyć miękkiej szczoteczki do naczyń i porządnie wyszorować tarkę z obu stron.
Oczywiście nie zachęcamy do marnowania żywności, jeśli jednak chleb, który od kilku dni zalega w waszym chlebaku, już nie zachęca do spożycia, możecie go użyć do wyszorowania tarki. Sprawdzi się on szczególnie w przypadku resztek sera, których lepiej nie moczyć, ponieważ staną się gumowate i trudne do usunięcia. Wystarczy pocierać nim o tarkę, a zaschnięte resztki szybko odpadną. Odradzamy jednak używanie świeżego chleba, bo przyklei się do tarki i osiągniecie efekt odwrotny do założonego.
Aby pozbyć się bardzo tłustych osadów, można sięgnąć po ocet. Należy namoczyć nim gąbkę lub ściereczkę i kilkukrotnie potrzeć tarkę w kierunku od dołu do góry. W ten sposób unikniecie zniszczenia materiału. Ocet to substancja odkażająca i bakteriobójcza, więc będzie dodatkowo zabezpieczać wasze przybory przez zarazkami. Po jego użyciu należy umyć tarkę wodą z płynem do mycia naczyń, dzięki czemu pozbędziecie się drażniącego zapachu.
Włożenie tarki do zmywarki może być najwygodniejszym rozwiązaniem problemu. Należy jednak pamiętać, że nie wszystkie przybory nadają się do długotrwałego namaczania w gorącej wodzie. Nawet te wykonane ze stali nierdzewnej mogą zacząć rdzewieć. Jeśli nie jesteście pewni, czy mycie w zmywarce nie zniszczy waszej tarki, najlepiej zapoznać się z zaleceniami producenta lub po prostu umyć ją ręcznie.
Po myciu ręcznym lub w zmywarce, dobrze jest strzepnąć z niej nadmiar wody i pozostawić do wysuszenia. Często zdarza się odkładać umyte przedmioty na suszarkę i zapominać o nich przez kilka dni. W tym czasie inne rzeczy, które tam trafiają, mogą ponownie zamoczyć te już wysuszone. W taki sposób na powierzchni metalowej tarki szybko pojawi się rdza, a wraz z nią nieprzyjemny zapach i posmak jedzenia, które będzie miało z nią kontakt.
Dobrym sposobem na rdzę jest sól i sok z cytryny. Tarkę należy natrzeć sokiem, a następnie posypać solą i pozostawić na dwie godziny. Po tym czasie wystarczy poszorować przyrząd gąbką z płynem do naczyń i odstawić do wyschnięcia.
Inną metodą jest przyrządzenie pasty z wody i sody oczyszczonej. Taką mieszankę można pozostawić na powierzchni tarki na kilkanaście minut, a następnie pocierać przy pomocy szorstkiej strony gąbki. Na koniec umyć płynem do naczyń. Jeśli macie trochę więcej czasu, dobrze sprawdzi się też kąpiel w occie. Zardzewiałą tarkę wystarczy zanurzyć w occie na kilka godzin, po czym wyszorować i normalnie umyć.
Zobacz również: