Łosoś pieczony - przepis na zdrowy obiad lub kolację
Przepis na łososia pieczonego w folii lub bez niej warto znać – to jeden z najlepszych sposobów na tę rybę. Wystarczy dobrze doprawić mięso, zadbać o odpowiedni czas pieczenia i rewelacyjna potrawa gotowa! Jak przyrządzić łososia pieczonego? Wszystko wyjaśniamy!
Przepis na łososia pieczonego w folii
Składniki:
- 2 spore filety z łososia,
- sok z 1/2 cytryny,
- 2 plasterki cytryny,
- sól i pieprz do smaku,
- 1/2 pęczka koperku,
- 2 łyżeczki masła
Łosoś pieczony w folii – przygotowanie
Łosoś w piekarniku w folii to danie, które przygotujemy dosyć szybko i prosto. Poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze! Łososia płuczemy, usuwamy z niego ości i zdejmujemy skórę. Oba filety osuszamy papierowym ręcznikiem, rozprowadzamy na nich odrobinę masła i oprószamy je po obu stronach solą oraz pieprzem. Koperek drobno siekamy i posypujemy nim filety. Każdy z nich skrapiamy także odrobiną soku z cytryny oraz kładziemy po jednym jej plasterku. Tak przygotowane kawałki łososia kładziemy na folii aluminiowej i zawijamy. Ile piec łososia w folii w piekarniku? Wystarczy, gdy wstawimy rybę do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza i pieczemy przez 20-25 minut.
Lubisz łososia? Nasz łosoś pieczony w sosie szpinakowym smakuje doskonale. Zobacz przepis:
Łosoś pieczony w piekarniku – przepis
Składniki:
- 2 spore filety z łososia,
- 4 łyżki masła,
- sól i pieprz cytrynowy do smaku
Łosoś pieczony w piekarniku – przygotowanie
Łosoś pieczony w naczyniu żaroodpornym to danie dla cierpliwych – pamiętajmy, by przygotować je z odpowiednim wyprzedzeniem czasowym! Filety z łososia płuczemy i usuwamy z nich wszystkie ości. Rybę osuszamy papierowym ręcznikiem. W naczyniu żaroodpornym rozprowadzamy 2 łyżki masła, na to kładziemy filety z łososia (oprószone solą i pieprzem z obu stron). Przykrywamy równomiernie pozostałym masłem, naczynie przykrywamy i wkładamy do zimnego piekarnika. Rozgrzewamy go do 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez około godzinę, aż mięso będzie ścięte, ale nadal soczyste.
Łosoś ze skórą z piekarnika – jak zrobić?
Pieczony łosoś z chrupiącą skórką to również prawdziwy rarytas. Przygotujemy go z dokładnie tych samych składników, co łososia z poprzedniego przepisu. Pieczemy go jednak bez pokrywki, tylko z górną grzałką, skórką do góry – powinno to trwać około 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy skórkę (powinna łatwo odejść, staramy się też jej nie zniszczyć), odwracamy i ponownie kładziemy na rybie. Pieczemy jeszcze przez 5-7 minut, aż skórka lekko się zrumieni i stanie się chrupiąca.
Pieczony łosoś – jak podawać?
Łosoś pieczony w piekarniku będzie smakował wybornie z ziemniaczkami z wody lub ziemniakami pieczonymi w przyprawach. Smaczne danie przygotujesz też, podając do niego ryż oraz sałatkę ze świeżych pomidorów. Dobre będą też blanszowane brokuły lub kalafior lub ulubiona kasza. Jeśli chcesz wzbogacić smak łososia, podaj go z sosem przygotowanym z rozdrobnionego szpinaku oraz odrobiny czosnku i gałki muszkatołowej.
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Myjesz jajka przed włożeniem do lodówki? Mogą się szybciej zepsuć
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Dlaczego rosół mętnieje? Powodów jest kilka [PORADNIK]
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica