Sałatka z brokułami może być pysznym daniem do podania na przyjęciu lub doskonałym pomysłem na lunch do pracy lub szkoły. Brokuł to prawdziwa bomba witaminowa, a do tego bardzo sycące warzywo, dobrze łączące się z wieloma składnikami. Jak zrobić sałatkę z brokuła? Sprawdźcie!
Składniki:
Brokuł podziel na różyczki i zblanszuj go (najpierw wrzuć go do wrzątku na 2-3 minuty, a następnie przełóż na durszlak i przelej lodowatą wodą). Jajka ugotuj na twardo, przestudź, a potem obierz ze skorupek i pokrój w ósemki. Kukurydzę odlej z zalewy, a pomidorki koktajlowe pokrój w ćwiartki. Jogurt naturalny wymieszaj z majonezem oraz wyciśniętym w wyciskarce ząbkiem czosnku. Słonecznik wysp na suchą patelnię i upraż. Na dużym talerzu rozłóż różyczki brokuła, cząstki jajek i pomidorów. Na wierzch wysyp kukurydzę. Wszystko polej sosem czosnkowym, a z wierzchu posyp uprażonymi ziarnami słonecznika. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Brokuł podziel na różyczki i zblanszuj (zanurz na 2-3 minuty we wrzątku, a potem przelej lodowatą wodą). Odcedź. Ser feta pokrój w kostkę, a pomidory poprzekrawaj na mniejsze kawałki. Płatki migdałów upraż na suchej patelni. Czosnek wyciśnij w wyciskarce, dodaj do jogurtu naturalnego, dopraw solą do smaku i wymieszaj. Do dużej miski przełóż wszystkie składniki, polej przygotowanym sosem i wszystko dokładnie wymieszaj.
Składniki:
Kurczaka pokrój w kostkę i zasyp przyprawą. Odstaw go na 1 godzinę do lodówki, by mięso się zamarynowało. Potem usmaż mięso na niewielkiej ilości oleju, odlej tłuszcz i zostaw do przestudzenia. Makaron ugotuj w osolonej wodzie tak, aby był al dente. Odcedź i przestudź. Brokuł zblanszuj (wrzuć na 2-3 minuty do wrzątku, a potem przelej lodowatą wodą), a następnie odcedź. Kukurydzę odlej z zalewy, koperek posiekaj, a czosnek wyciśnij w wyciskarce. W kubku wymieszaj jogurt, majonez, czosnek, sól i posiekany koperek. Do dużej miski wsyp makaron, dodaj mięso, kukurydzę, brokuł, a następnie wlej sos i wszystko wymieszaj. Sałatkę podawaj schłodzoną.