Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie
dla osób dorosłych
Do przygotowania drinków potrzebny będzie przede wszystkim rum. W sklepach możesz dostać zarówno rum jasny, jak i ciemny. Ciemny charakteryzuje się specyficznym aromatem (dojrzewa bowiem w drewnianych beczkach), jest mocniejszy. Jasny to propozycja dla wszystkich, którzy lubią słodkie drinki z rumem – alkohol już sam w sobie jest słodki. Przedstawiamy przepisy na koktajle z rumem ciemnym i jasnym - w sam raz na karnawał!
Składniki:
Do wysokiej szklanki wrzuć kostki lodu i dodaj limonkę pokrojoną w ćwiartki bądź w ósemki. Następnie wlej 60 ml ciemnego rumu i dolej 180 ml coli. Cuba libre gotowy - podawaj od razu.
Składniki:
* Jeśli wolisz bardziej alkoholowe drinki, użyj likieru. Jeżeli wolisz mniejszą ilość alkoholu, lepiej dolać syropu.
Podryw barmana czyli klasyczny Flaming B-52, który rozpali każdą imprezę:
Do shakera lub szczelnie zamykanego słoiczka wlej 40 ml ciemnego rumu, 40 ml Blue Curacao, 40 ml mleczka kokosowego, 50 ml soku ananasowego i odrobinę soku z limonki. Potrząsaj naczyniem przez kilkanaście sekund, aby płyny się połączyły. Następnie wlej drink do szklanki wypełnionej lodem do 1/4 wysokości.
Do wysokiej szklanki wsyp kruszony lód oraz limonkę przekrojoną na ćwiartki. Dodaj liście świeżej mięty i ugnieć wszystko razem, by owoce puściły sok. Następnie wsyp cukier i wlej porcję rumu. Drink uzupełnij wodą gazowaną, zamieszaj. Mojito gotowe!
Składniki:
Do shakera lub szczelnie zamkniętego słoiczka wlej 40 ml białego rumu i tyle samo syropu brzoskwiniowego. Dodaj też łyżkę soku cytrynowego i potrząsaj przez kilkanaście sekund. Następnie wlej gotowy drink do szklanki wypełnionej do 1/4 wysokości kostkami lodu oraz połówkami brzoskwiń.
W shakerze lub szczelnie zamkniętym słoiku wymieszaj sok z cytryny, grenadynę i biały rum. Do szklanki włóż kawałki cytryny, wlej drink i dopełnij wodą gazowaną.
W shakerze lub w słoiczku wymieszaj biały rum z sokiem ananasowym i sokiem z cytryny. Następnie wlej wszystko do szklanki wypełnionej kostkami lodu do ¼ wysokości.