Kołduny - przepis na litewskie pierożki w sam raz do rosołu lub barszczu
Kołduny, czyli mięsne pierożki są doskonale znane w polskiej kuchni ze wschodnich regionów. Delikatne, cienkie ciasto, mięsny farsz i delikatny rosołek powstały na skutek ugotowania się surowego mięsa to tajemnica ich niezwykłego smaku. Tradycyjne kołduny litewskie przygotowywane były z wołowiny (ewentualnie baraniny i cielęciny), łoju wołowego, szpiku kostnego i cebuli. Dziś przepis na farsz zwykle nie zawiera łoju i szpiku. Wyjaśniamy, jak go zrobić!
Przepis kołduny litewskie z mięsem
Składniki:
Na ciasto:
- 300 g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 2 łyżki masła,
- ciepła woda,
- sól
Na farsz:
- 300 g wołowiny dobrej jakości,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka majeranku,
- 1 łyżka lubczyku,
- 2 łyżki masła,
- sól i pieprz
Dodatkowo: bulion wołowy, sos lub barszcz czerwony do podania
Litewskie kołduny z mięsem – sposób przygotowania
Przygotuj ciasto: Do miski przesiej mąkę, dodaj sól. Wbij jajko i dodaj 2 łyżki miękkiego masła. Wymieszaj wszystko dłonią, dolewając odrobinę ciepłej wody. Zagnieć ciasto i rozwałkuj je na bardzo cienki placek.
Przygotuj farsz: Wołowinę posiekaj bardzo drobno lub zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek rozdrobnij w wyciskarce. Dodaj do mięsa razem z masłem, dopraw majerankiem, lubczykiem, solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj.
Przygotuj kołduny litewskie: Z cienkiego ciasta powycinaj kółka niedużą szklanką lub kieliszkiem od wódki. Nakładaj do nich małą porcję farszu mięsnego i przygotowuj pierożki, następnie formuj je na kształt uszek. Gotuj je na wrzątku lub w bulionie. Podawaj gorące z sosem, barszczem lub bulionem. Doskonale smakują także posypane natką pietruszki.
Jak zrobić sos do kołdunów litewskich?
Najlepszy sos do kołdunów litewskich zrobisz na bazie bulionu z wołowiny. Odlej potrzebną ilość do niewielkiego garnka i gotuj na powolnym ogniu. W kubku rozrób 2 łyżki mąki i łyżkę śmietany. Następnie wlej do nich 2-3 łyżki bulionu (pamiętaj, że nie może być on gorący, w tym wypadku mąka się zaparzy i zamiast aksamitnego sosu powstanie maź z drobnymi kluseczkami!) i dokładnie połącz. Taką mieszanką zapraw bulion i gotuj, aż osiągnie pożądaną konsystencję. Dopraw odrobiną soli i pieprzu oraz szczyptą lubczyku. Kołduny litewskie smakują wyśmienicie z takim sosem i dodatkiem posiekanej natki pietruszki.
Kartacze a kołduny litewskie
W województwie podkarpackim przygotowuje się potrawę, która również znana jest w tamtym regionie pod nazwą „kołduny”. To spore podłużne kluski ziemniaczane wypełnione farszem, znane na Podlasiu jako kartacze lub cepeliny. Podlaskie cepeliny zazwyczaj przygotowuje się z siekanym mięsem wołowym, najpopularniejszym nadzieniem do kołdunów podkarpackich jest biały ser, ziemniaki i cebula. Kołduny podkarpackie lub kartacze smakują doskonale z okrasą ze skwarek i tłuszczu.
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
-
Będzie odmrażanie gastronomii? Wiceminister rozwoju o możliwości otwarcia knajp. Bardzo ostrożnie
-
W "New York Timesie" opublikowano przepis na carbonarę z pomidorami. Włosi oburzeni
- Obiad wielkanocny. Co przygotować? Jakie potrawy podać? Podpowiadamy [PRZEPISY]
- Podpisano umowę w sprawie włączenia spółki Maczfit do Grupy Żabka
- Sałatka jarzynowa na Wielkanoc. Bez niej trudno wyobrazić sobie święta. Mamy przepis
- Co warto wiedzieć o tłuszczach w diecie?
- Co warto wiedzieć o tłuszczach w diecie?