Schab pięciominutowy - brzmi kusząco, ale czy warto go ugotować? Mamy przepis krok po kroku

Podczas wielkanocnego śniadania na wielu stołach króluje schab. Zazwyczaj jest to mięso pieczone, są jednak sposoby, by go zrobić inaczej. Wśród nich brzmiący bardzo kusząco przepis na schab pięciominutowy. Warto go robić?

Schab gotowy w pięć minut? Dla kogoś, kto przed świętami biega z wywieszonym językiem, żeby przygotować wszystko na czas, ten przepis brzmi naprawdę kusząco. Musimy cię jednak zmartwić. Nie wystarczy pięć minut, żeby go przygotować.

Chwytliwa nazwa bierze się od specjalnego sposobu jego przygotowywania. Cały trik polega na gotowaniu schabu przez pięć minut w specjalnej zalewie (przyrządzonej głównie z wody i przypraw), a następnie powolnym studzeniu go w tej samej mieszaninie. Gdy schab ostygnie, czynność tę powtarza się jeszcze raz. Jak to się robi?

Schab pięciominutowy - przepis krok po kroku

Składniki:

Mięso:

  • 1 kg schabu

Do marynaty:

  • 2 płaskie łyżki majonezu
  • 2 płaskie łyżeczki łagodnej musztardy (np. stołowej, delikatesowej)
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane)
  • sól (ok. 1 łyżeczka)
  • pieprz i słodka papryka (według uznania)

Na zalewę:

  • 1 i 1/2-2 litry chłodnej wody - tyle, żeby przykryła mięso
  • 2 łyżki soli (płaskie)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3 ziarenka jałowca (można pominąć)
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • ok. 10 ziarenek pieprzu
  • 1 spory liść laurowy (lub dwa mniejsze)
  • 2-3 łyżeczki ulubionych ziół (majeranek, tymianek, rozmaryn)

Sposób przygotowania:

  1. Schab umyj i osusz.
  2. Z podanych składników przygotuj marynatę. Natrzyj nią schab i przełóż do garnka. Następnie wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą dobę.
  3. Następnie do garnka wlej wodę i dodaj pozostałe składniki zalewy. Ustaw garnek ze schabem na kuchence, na średnim ogniu (uwaga, garnek powinien być przykryty pokrywką, żeby odparowało z niego jak najmniej wody).
  4. Od momentu zagotowania (kiedy woda zacznie porządnie bulgotać), gotuj schab przez 5 minut. Następnie wyłącz palnik i poczekaj, aż schab całkowicie ostygnie. Gdy będzie już chłodny,  wstaw go w garnku do lodówki.
  5. Następnego dnia schab w garnku ponownie ustaw na kuchence. Jeśli woda nie przykrywa schabu, dolej tyle, żeby mięso znów było pod wodą. Doprowadź zawartość garnka do wrzenia i ponownie gotuj przez 5 minut.
  6. Schab jest już gotowy. Po ostudzeniu wyjmij go z zalewy i osącz. Podawaj na zimno lub ciepło.
Zobacz wideo

Co daje taki sposób przyrządzania?

Jeśli kiedykolwiek gotowałeś schab, wiesz, że nieco różni się on od schabu pieczonego. Dzięki temu, że długo trzyma się go w marynacie, wchłania więcej smaku i aromatu z przypraw niż schab pieczony. Na pewno nie wyjdzie bez smaku. Jeśli nigdy nie wychodzi ci schab pieczony, naszym zdaniem warto wypróbować ten przepis.

Więcej o:
Copyright © Agora SA