Przepisy wielkanocne - co przygotować na Święta? Mamy przepisy i porady

Przepisy wielkanocne powinni znać wszyscy chcący uchodzić za dobrych kucharzy i dobrych gospodarzy. Samodzielne przygotowanie potraw świątecznych to nie lada wyzwanie, ale domowe smaki, które zagoszczą na naszym stole, są warte tego przedsięwzięcia. Jak zrobić tradycyjne dania wielkanocne? Mamy dla Was listę podstawowych receptur na Święta!

Przepisy wielkanocne pomogą nam przygotować listę zakupów na przygotowania do Wielkanocy. Nawet gdy spędzasz Święta w najbliższym gronie domowników, warto zadbać, by na stole pojawiły się tradycyjne potrawy! W co się zaopatrzyć? Jakie dania zrobić? Podpowiadamy!

Dania wielkanocne – tradycyjne przepisy

Żurek wielkanocny na białej kiełbasie i wędzonce – przepis

Składniki:

  • 500 ml zakwasu żytniego,
  • kości wieprzowe, żeberka,
  • 150 g wędzonki w plastrach,
  • 400 g białej kiełbasy,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1/2 pora (biała część),
  • 1/2 selera,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 listki laurowe,
  • 2 łyżki majeranku,
  • sól i pieprz,
  • 1,5 litra wody

Żurek wielkanocny – sposób przygotowania

Marchewki, pietruszkę i selera umyj i obierz. Włóż do garnka razem z oczyszczonym porem, kośćmi, żeberkami, liśćmi laurowymi oraz ziarnami ziela angielskiego. Wszystko gotuj przez około 40 minut. Po tym czasie wyjmij wszystkie składniki, a bulion przecedź. Marchewkę pokrój w plasterki, a mięso z żeberek na małe kawałki i wrzuć do zupy. Włóż białą kiełbasę oraz wędzonkę pokrojoną w kostkę i gotuj przez kolejne 25 minut na nie wielkim ogniu. Na koniec wlej zakwas, dodaj rozdrobniony czosnek i majeranek. Wszystko wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.

Biała kiełbasa na Wielkanoc

Ugotowaną w żurku białą kiełbasę podawaj z chlebem oraz chrzanem, musztardą lub z ćwikłą. Kiełbaski możesz także podsmażyć z dodatkiem dużej ilości cebuli.

Jajka faszerowane na Wielkanoc - przepis

Składniki:

  • 10 jajek,
  • 6 łyżek majonezu,
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
  • 250 g chudej szynki lub wędliny drobiowej,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1/2 długiego ogórka,
  • szczypior z dymki lub pół pęczka szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku

Jajka faszerowane na Wielkanoc – sposób przygotowania

Jajka ugotuj na twardo i odstaw do wystudzenia. Potem obierz je ze skorupek i przekrój na połowy. Z każdego jajka wyjmij żółtko. Białka przełóż na półmisek, a żółtka wrzuć do miski i rozgnieć je widelcem. Ogórek, paprykę oraz szynkę pokrój w kostkę. Dodaj majonez oraz jogurt, dopraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj. W miejsce każdego żółtka włóż porcję nadzienia, a każdą połówkę jajka po wierzchu posyp drobno posiekanym szczypiorkiem.

Jajka faszerowane można przyrządzić z przeróżnymi farszami. Wykorzystaj do nich tuńczyka z puszki, wędzonego łososia, awokado, pomidory, pieczarki (również marynowane). Pomysłów jest bardzo wiele – dla każdego znajdzie się smaczne nadzienie.

Zobacz wideo Śledzie kojarzą się z Bozym Narodzeniem, ale również na Wielkanoc często goszczą na stołach. Oto kilka inspiracji, jak je zrobić.

Pasztet wielkanocny drobiowo-wieprzowy – przepis

Składniki:

  • 1 kg mięsa z kurczaka,
  • 400 g łopatki wieprzowej,
  • 300 g wątróbki wieprzowej,
  • 300 g słoniny,
  • 3 cebule,
  • włoszczyzna,
  • 2 czerstwe bułki,
  • mleko lub mąka do namoczenia bułek,
  • olej do smażenia,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ząbki czosnku,
  • łyżka tymianku,
  • łyżka majeranku,
  • sól i pieprz do smaku

Pasztet wielkanocny – sposób przygotowania

Bułki zalej wodą lub mlekiem, by zmiękły. Mięso z kurczaka obierz z kości, a wieprzowinę i słoninę pokrój na mniejsze kawałki. Włóż je do sporego garnka. Dodaj umytą i obraną włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj tak długo, aż wszystkie składniki będą miękkie. Na koniec zdejmij szumowiny z powierzchni, a warzywa wyjmij z wywaru. Wątróbkę pokrój w plastry, a cebulę posiekaj. Na odrobinie tłuszczu zeszklij cebulę, a potem dodaj wątróbkę. Wszystkie składniki, gdy przestygną, przemiel w maszynce dwa lub trzy razy. Potem wbij jajka, dodaj miękkie bułki oraz przyprawy. Połącz składniki dłonią, dolej także trochę wywaru. Masę przełóż do keksówek (natłuszczonych i wysypanych bułką tartą) i piecz w temperaturze 180*C przez około godzinę.

Szynka wielkanocna gotowana – przepis

Składniki:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej,
  • 2,5 l wody,
  • 150 g soli peklującej,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 4 łyżki majeranku,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 4 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • 5 listków laurowych

Szynka wielkanocna gotowana – sposób przygotowania

Do garnuszka wlej pół litra wody. Wrzuć zgniecione ząbki czosnku, dodaj majeranek, pieprz, sproszkowaną paprykę, liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Zagotuj i wystudź. Do kamionki wlej 2 litry wody, wsyp sól peklującą i mieszaj, aż się rozpuści. Wlej także wodę z przyprawami. Szynkę owiń w siatkę i włóż do przygotowanej mieszaniny. Mięso powinno być całkowicie przykryte. Weź strzykawkę z grubą igłą i wstrzyknij solankę w różne części mięsa. Następnie przykryj kamionkę talerzem i dociśnij go czymś ciężkim. Naczynie przechowuj w chłodzie przez 3 dni.

Po tym czasie wyjmij szynkę z solanki i opłucz. Włóż ją do dużego garnka i wlej zalewę tak, aby zakryła mięso. Zagotuj i parz szynkę przez 20 minut. Potem zmniejsz ogień i gotuj mięso przez około godzinę. Następnie wyjmij, osusz i wystudź. Podawaj do kanapek.

Babka wielkanocna pieczona - przepis

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 200 g margaryny,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • aromat wanilinowy

Babka wielkanocna pieczona – sposób przygotowania

Oddziel żółtka od białek i ubij białka na sztywno. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Do żółtek wmieszaj masło, a potem wsyp mąkę pszenną. Dodaj także proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i kilka kropli aromatu. Na koniec przełóż pianę z białek i wszystkie składniki połącz na jednolitą masę. Formę do pieczenia babki wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Przełóż do niej ciasto i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C. Piecz przez 40 minut do suchego patyczka. Po przestudzeniu ozdób wypiek lukrem.