Przepisy wielkanocne pomogą nam przygotować listę zakupów na przygotowania do Wielkanocy. Nawet gdy spędzasz Święta w najbliższym gronie domowników, warto zadbać, by na stole pojawiły się tradycyjne potrawy! W co się zaopatrzyć? Jakie dania zrobić? Podpowiadamy!
Składniki:
Marchewki, pietruszkę i selera umyj i obierz. Włóż do garnka razem z oczyszczonym porem, kośćmi, żeberkami, liśćmi laurowymi oraz ziarnami ziela angielskiego. Wszystko gotuj przez około 40 minut. Po tym czasie wyjmij wszystkie składniki, a bulion przecedź. Marchewkę pokrój w plasterki, a mięso z żeberek na małe kawałki i wrzuć do zupy. Włóż białą kiełbasę oraz wędzonkę pokrojoną w kostkę i gotuj przez kolejne 25 minut na nie wielkim ogniu. Na koniec wlej zakwas, dodaj rozdrobniony czosnek i majeranek. Wszystko wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.
Ugotowaną w żurku białą kiełbasę podawaj z chlebem oraz chrzanem, musztardą lub z ćwikłą. Kiełbaski możesz także podsmażyć z dodatkiem dużej ilości cebuli.
Składniki:
Jajka ugotuj na twardo i odstaw do wystudzenia. Potem obierz je ze skorupek i przekrój na połowy. Z każdego jajka wyjmij żółtko. Białka przełóż na półmisek, a żółtka wrzuć do miski i rozgnieć je widelcem. Ogórek, paprykę oraz szynkę pokrój w kostkę. Dodaj majonez oraz jogurt, dopraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj. W miejsce każdego żółtka włóż porcję nadzienia, a każdą połówkę jajka po wierzchu posyp drobno posiekanym szczypiorkiem.
Jajka faszerowane można przyrządzić z przeróżnymi farszami. Wykorzystaj do nich tuńczyka z puszki, wędzonego łososia, awokado, pomidory, pieczarki (również marynowane). Pomysłów jest bardzo wiele – dla każdego znajdzie się smaczne nadzienie.
Składniki:
Bułki zalej wodą lub mlekiem, by zmiękły. Mięso z kurczaka obierz z kości, a wieprzowinę i słoninę pokrój na mniejsze kawałki. Włóż je do sporego garnka. Dodaj umytą i obraną włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj tak długo, aż wszystkie składniki będą miękkie. Na koniec zdejmij szumowiny z powierzchni, a warzywa wyjmij z wywaru. Wątróbkę pokrój w plastry, a cebulę posiekaj. Na odrobinie tłuszczu zeszklij cebulę, a potem dodaj wątróbkę. Wszystkie składniki, gdy przestygną, przemiel w maszynce dwa lub trzy razy. Potem wbij jajka, dodaj miękkie bułki oraz przyprawy. Połącz składniki dłonią, dolej także trochę wywaru. Masę przełóż do keksówek (natłuszczonych i wysypanych bułką tartą) i piecz w temperaturze 180*C przez około godzinę.
Składniki:
Do garnuszka wlej pół litra wody. Wrzuć zgniecione ząbki czosnku, dodaj majeranek, pieprz, sproszkowaną paprykę, liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Zagotuj i wystudź. Do kamionki wlej 2 litry wody, wsyp sól peklującą i mieszaj, aż się rozpuści. Wlej także wodę z przyprawami. Szynkę owiń w siatkę i włóż do przygotowanej mieszaniny. Mięso powinno być całkowicie przykryte. Weź strzykawkę z grubą igłą i wstrzyknij solankę w różne części mięsa. Następnie przykryj kamionkę talerzem i dociśnij go czymś ciężkim. Naczynie przechowuj w chłodzie przez 3 dni.
Po tym czasie wyjmij szynkę z solanki i opłucz. Włóż ją do dużego garnka i wlej zalewę tak, aby zakryła mięso. Zagotuj i parz szynkę przez 20 minut. Potem zmniejsz ogień i gotuj mięso przez około godzinę. Następnie wyjmij, osusz i wystudź. Podawaj do kanapek.
Składniki:
Oddziel żółtka od białek i ubij białka na sztywno. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Do żółtek wmieszaj masło, a potem wsyp mąkę pszenną. Dodaj także proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i kilka kropli aromatu. Na koniec przełóż pianę z białek i wszystkie składniki połącz na jednolitą masę. Formę do pieczenia babki wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Przełóż do niej ciasto i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C. Piecz przez 40 minut do suchego patyczka. Po przestudzeniu ozdób wypiek lukrem.