Przepisy wielkanocne - co przygotować na Święta? Mamy przepisy i porady
Przepisy wielkanocne pomogą nam przygotować listę zakupów na przygotowania do Wielkanocy. Nawet gdy spędzasz Święta w najbliższym gronie domowników, warto zadbać, by na stole pojawiły się tradycyjne potrawy! W co się zaopatrzyć? Jakie dania zrobić? Podpowiadamy!
Dania wielkanocne – tradycyjne przepisy
Żurek wielkanocny na białej kiełbasie i wędzonce – przepis
Składniki:
- 500 ml zakwasu żytniego,
- kości wieprzowe, żeberka,
- 150 g wędzonki w plastrach,
- 400 g białej kiełbasy,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1/2 pora (biała część),
- 1/2 selera,
- 4 ząbki czosnku,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 3 listki laurowe,
- 2 łyżki majeranku,
- sól i pieprz,
- 1,5 litra wody
Żurek wielkanocny – sposób przygotowania
Marchewki, pietruszkę i selera umyj i obierz. Włóż do garnka razem z oczyszczonym porem, kośćmi, żeberkami, liśćmi laurowymi oraz ziarnami ziela angielskiego. Wszystko gotuj przez około 40 minut. Po tym czasie wyjmij wszystkie składniki, a bulion przecedź. Marchewkę pokrój w plasterki, a mięso z żeberek na małe kawałki i wrzuć do zupy. Włóż białą kiełbasę oraz wędzonkę pokrojoną w kostkę i gotuj przez kolejne 25 minut na nie wielkim ogniu. Na koniec wlej zakwas, dodaj rozdrobniony czosnek i majeranek. Wszystko wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.
Biała kiełbasa na Wielkanoc
Ugotowaną w żurku białą kiełbasę podawaj z chlebem oraz chrzanem, musztardą lub z ćwikłą. Kiełbaski możesz także podsmażyć z dodatkiem dużej ilości cebuli.
Jajka faszerowane na Wielkanoc - przepis
Składniki:
- 10 jajek,
- 6 łyżek majonezu,
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
- 250 g chudej szynki lub wędliny drobiowej,
- 1 czerwona papryka,
- 1/2 długiego ogórka,
- szczypior z dymki lub pół pęczka szczypiorku,
- sól i pieprz do smaku
Jajka faszerowane na Wielkanoc – sposób przygotowania
Jajka ugotuj na twardo i odstaw do wystudzenia. Potem obierz je ze skorupek i przekrój na połowy. Z każdego jajka wyjmij żółtko. Białka przełóż na półmisek, a żółtka wrzuć do miski i rozgnieć je widelcem. Ogórek, paprykę oraz szynkę pokrój w kostkę. Dodaj majonez oraz jogurt, dopraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj. W miejsce każdego żółtka włóż porcję nadzienia, a każdą połówkę jajka po wierzchu posyp drobno posiekanym szczypiorkiem.
Jajka faszerowane można przyrządzić z przeróżnymi farszami. Wykorzystaj do nich tuńczyka z puszki, wędzonego łososia, awokado, pomidory, pieczarki (również marynowane). Pomysłów jest bardzo wiele – dla każdego znajdzie się smaczne nadzienie.
Pasztet wielkanocny drobiowo-wieprzowy – przepis
Składniki:
- 1 kg mięsa z kurczaka,
- 400 g łopatki wieprzowej,
- 300 g wątróbki wieprzowej,
- 300 g słoniny,
- 3 cebule,
- włoszczyzna,
- 2 czerstwe bułki,
- mleko lub mąka do namoczenia bułek,
- olej do smażenia,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe,
- 4 ząbki czosnku,
- łyżka tymianku,
- łyżka majeranku,
- sól i pieprz do smaku
Pasztet wielkanocny – sposób przygotowania
Bułki zalej wodą lub mlekiem, by zmiękły. Mięso z kurczaka obierz z kości, a wieprzowinę i słoninę pokrój na mniejsze kawałki. Włóż je do sporego garnka. Dodaj umytą i obraną włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj tak długo, aż wszystkie składniki będą miękkie. Na koniec zdejmij szumowiny z powierzchni, a warzywa wyjmij z wywaru. Wątróbkę pokrój w plastry, a cebulę posiekaj. Na odrobinie tłuszczu zeszklij cebulę, a potem dodaj wątróbkę. Wszystkie składniki, gdy przestygną, przemiel w maszynce dwa lub trzy razy. Potem wbij jajka, dodaj miękkie bułki oraz przyprawy. Połącz składniki dłonią, dolej także trochę wywaru. Masę przełóż do keksówek (natłuszczonych i wysypanych bułką tartą) i piecz w temperaturze 180*C przez około godzinę.
Szynka wielkanocna gotowana – przepis
Składniki:
- 1,5 kg szynki wieprzowej,
- 2,5 l wody,
- 150 g soli peklującej,
- 5 ząbków czosnku,
- 4 łyżki majeranku,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 4 łyżeczki słodkiej papryki,
- 10 ziaren ziela angielskiego,
- 5 listków laurowych
Szynka wielkanocna gotowana – sposób przygotowania
Do garnuszka wlej pół litra wody. Wrzuć zgniecione ząbki czosnku, dodaj majeranek, pieprz, sproszkowaną paprykę, liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Zagotuj i wystudź. Do kamionki wlej 2 litry wody, wsyp sól peklującą i mieszaj, aż się rozpuści. Wlej także wodę z przyprawami. Szynkę owiń w siatkę i włóż do przygotowanej mieszaniny. Mięso powinno być całkowicie przykryte. Weź strzykawkę z grubą igłą i wstrzyknij solankę w różne części mięsa. Następnie przykryj kamionkę talerzem i dociśnij go czymś ciężkim. Naczynie przechowuj w chłodzie przez 3 dni.
Po tym czasie wyjmij szynkę z solanki i opłucz. Włóż ją do dużego garnka i wlej zalewę tak, aby zakryła mięso. Zagotuj i parz szynkę przez 20 minut. Potem zmniejsz ogień i gotuj mięso przez około godzinę. Następnie wyjmij, osusz i wystudź. Podawaj do kanapek.
Babka wielkanocna pieczona - przepis
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 4 jajka,
- 200 g margaryny,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- aromat wanilinowy
Babka wielkanocna pieczona – sposób przygotowania
Oddziel żółtka od białek i ubij białka na sztywno. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Do żółtek wmieszaj masło, a potem wsyp mąkę pszenną. Dodaj także proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i kilka kropli aromatu. Na koniec przełóż pianę z białek i wszystkie składniki połącz na jednolitą masę. Formę do pieczenia babki wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Przełóż do niej ciasto i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C. Piecz przez 40 minut do suchego patyczka. Po przestudzeniu ozdób wypiek lukrem.
-
Najważniejsze z nowalijkami jest to, by ich nie zmaltretować i przez to nie schrzanić
-
Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc
-
Przekąski do wieczornego maratonu. Zostawcie już ten nudny popcorn
-
Młoda kapusta - sprawdź proste i pyszne przepisy
-
Sernik z mlekiem w proszku - delikatny i puszysty. Jak go zrobić? Mamy przepis
- Biszkopt kakaowy, bita śmietana i dżem to składniki: a) karpatki; b) stefanki; c) wuzetki?
- Lubicie cinnamon rolls? Te w wersji truskawkowej podbiją wasze serca [PRZEPIS]
- Gastronomia apeluje o otwarcie ogródków. IGGP wylicza rządowe wsparcie. "Rząd udaje, że pomaga"
- Rozpoznasz, czy to normalne jedzenie czy trucizna? Pomylić się można tylko raz
- Jak wydobyć miąższ z awokado bez użycia noża? Banalny trik z internetu