Jak zrobić naleśniki bez użycia jajek? Jeśli myślicie, że jest to niemożliwe, z przyjemnością wyprowadzimy was z błędu i pokażemy, jak zrobić naleśniki biszkoptowe z dodatkiem budyniu. Dzięki niemu naleśniki będą nie tylko bardzo smaczne, lecz także ich ciasto nabierze puszystości i delikatności. Sprawdźcie przepis na naleśniki biszkoptowe bez użycia jajek.
Składniki:
Opcjonalnie: szczypta cynamonu, cukier wanilinowy, łyżka kakao lub ulubiony aromat
Do dużej miski wsyp mąkę oraz budyń, dodaj także cukier i ewentualne dodatki. Następnie wlej mleko i zacznij mieszać mikserem bądź trzepaczką. Powoli wlewaj wodę gazowaną, aż ciasto osiągnie konsystencję śmietany. Na koniec wmieszaj olej.
Patelnię rozgrzej i smaż na niej naleśniki po obu stronach. Gdy będą gotowe, podawaj je z ulubionym nadzieniem na słodko.
Najprostszym sposobem na podanie naleśników jest posmarowanie ich ulubionym dżemem. Możesz wykorzystać do nich także prażone jabłka z cynamonem, krem czekoladowy i pokrojone w plastry banany czy twarożek na słodko. Całości doskonale dopełni bita śmietana, płatki migdałów lub czekoladowe wiórki. Polecamy także wyjątkowy cytrynowy curd (więcej o tym: Lemon curd - krem cytrynowy do ciast, deserów i naleśników. Jak go zrobić? Podajemy prosty przepis).