Czerwona herbata, zwana także herbatą Pu-erh jest naparem bardzo aromatycznym, o specyficznej korzennej nucie. Pochodzi z Chin, gdzie znana jest pod nazwą "smoczy napój". Wielu pamięta ją z czasów swojego dzieciństwa, kiedy gościła na wszystkich polskich stołach jako najtańszy tego typu produkt dostępny w peerelowskiej rzeczywistości. Obecnie jej produkcja na skalę światową nie przekracza 5 proc. wśród wszystkich typów herbat. Rynek całkowicie zdominowała czarna odmiana (ok. 75 proc. światowej produkcji).
Czerwona herbata słynie ze swoich pozytywnych właściwości prozdrowotnych. Występuje w kilku odmianach, spośród których to właśnie Pu-erh najlepiej sprawdza się w procesie odchudzania. Jest to możliwe dzięki wysokiej zawartości polifenoli, które pozytywnie wpływają na trawienie pokarmów, ale też przyspieszają spalanie tłuszczu. Dlatego należy pamiętać, aby około pół godziny po każdym posiłku wypić filiżankę napoju. Nie łudźmy się jednak, że sama załatwi wszystko. Oczywiście konieczne jest również zastosowanie racjonalnej diety oraz zwiększenie aktywności fizycznej, aby uzyskać widoczne efekty odchudzania.
Czerwona herbata głównie kojarzy się z odchudzaniem i spalaniem niechcianego tłuszczu, jednak ma także inne pozytywne właściwości:
Zobacz też: Kawa koreańska, czyli o najmodniejszej kawie z Instagrama
Uzyskanie maksymalnych właściwości czerwonej herbaty, jak i każdej innej substancji, wymaga odpowiedniego przygotowania. Jak parzyć czerwoną herbatę, aby wykorzystać wszystkie jej zalety?
Liście czerwonej herbaty można parzyć wielokrotnie. Powinno się je zalewać wodą o temperaturze od 90 do 100 stopni Celsjusza i parzyć około 3 minut. Aby jak najlepiej sprawdzała się w roli pogromcy tłuszczu, należy ją wypić dopiero po posiłku (warto odczekać około pół godziny, wtedy jej działanie będzie najbardziej efektywne). To zmniejszy także jej negatywny wpływ na wchłanianie żelaza z pokarmu. Należy też pamiętać, że aby nie zyskiwać dodatkowych kalorii, nie powinno się jej niczym dosładzać.
Czerwona herbata jest naturalnym środkiem, który może wspomagać organizm i przynosić mu wiele korzyści. Pomaga zmniejszać nadwagę, jest niezastąpiona w walce z cholesterolem. Jednak jej nadmiar może wywołać także niekorzystne konsekwencje. Ze względu na zawartość kofeiny, herbata może wywołać nadpobudliwość. Z tego samego względu podnosi również ciśnienie krwi, co jest szczególnie niebezpieczne dla osób cierpiących na schorzenia układu krążenia.
Skutkami ubocznymi wypicia zbyt dużej ilości czerwonej herbaty mogą też być:
W trakcie procesu odchudzania dziennie można sobie pozwolić na 4-5 filiżanek naparu - odpowiednio po każdym posiłku.
Czerwona herbata, choć niewątpliwie przynosi korzyści zdrowotne, to nie w każdych okolicznościach może być spożywana. Przeciwwskazania do wprowadzenia czerwonej herbaty do diety, to:
Zobacz też: Mieszasz herbatę kolistym ruchem? To błąd. Były kamerdyner Księcia Karola tłumaczy, dlaczego