Pierś z kurczaka można podawać na wiele sposobów. Próbowaliście w wersji piccata? Mamy przepis

Szukacie przepisu na niecodzienne, ale proste danie z kurczaka? Dobrze trafiliście! Pyszny kurczak piccata to potrawa elegancka i łatwa w przygotowaniu. Sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na romantyczną kolację. To przepis rewelacyjny dla osób, które wciąż są w niedoczasie - zrobienie dania nie zajmie więcej niż 30 minut! Kurczak piccata - jak go przygotować? Podpowiadamy.

Pierś z kurczaka można podawać na wiele sposobów – zapewne wypróbowaliście już różne. Ale czy jedliście kurczaka piccata? Jeśli nie, to czas najwyższy. Sprawdźcie, jak przygotować to pyszne danie. Kurczak piccata, czyli potrawa kuchni włoskiej, serwowana w wyrazistym sosie maślano-winnym z dodatkiem kaparów poleca się na obiad.

Kurczak piccata – przepis

Składniki (na 2 porcje):

  • 300 g filetu z piersi kurczaka,
  • 30 g masła,
  • 125 ml białego wytrawnego wina,
  • 2 łyżki kaparów (odsączonych z zalewy),
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki do podania,
  • 1-2 łyżki mąki pszennej do obtoczenia mięsa.

Uwaga: jeśli nie chcecie dodawać oliwy bądź oleju, usmażcie kurczaka na maśle klarowanym. Długie smażenie na zwykłym maśle nie jest zalecane ze względu na to, że bardzo szybko zaczyna się ono palić. Aromat spalenizny może zepsuć smak całego dania.

Wskazówka: jeśli posmakuje wam sos, możecie przygotować go w większych ilościach. Doskonałą bazą do takiego sosu jest bulion drobiowy lub warzywny (najlepiej sprawdzi się naturalny bulion, nie ten zrobiony z kostki rosołowej). Należy wlać go na patelnię po zredukowaniu wina (można zwiększyć ilości składników) i również odczekać, aż nieco odparuje.

Kurczak piccata – jak zrobić? Sposób przygotowania

Filety z kurczaka czyścimy – usuwamy wszystkie błonki i kostki. Każdy filet przekrawamy wzdłuż na połówki, a następnie rozbijamy go tłuczkiem (warto użyć folii spożywczej). Oprószamy go solą i pieprzem i obtaczamy w mące i strzepujemy jej nadmiar. Na patelni rozgrzewamy oliwę (zamiast niej można także użyć oleju roślinnego) i podsmażamy mięso z obu stron, aż się lekko zrumieni oraz zetnie w środku. Usmażonego kurczaka zdejmujemy z patelni, przekładamy na talerz i przykrywamy pokrywką, aby zachować ciepło. Następnie na patelnię wlewamy wino i podgrzewamy przez kilka minut, aż połowa płynu odparuje. Wtedy dodajemy masło (czekamy chwilę, aż się rozpuści), sok z cytryny oraz kapary. Wszystko dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i podsmażonego wcześniej kurczaka przekładamy z powrotem do sosu. Podgrzewamy przez chwilę. Kurczaka piccata podajemy na gorąco po posypaniu go odrobiną natki pietruszki.

Zobacz wideo

Kurczak piccata – z czym podawać?

Kurczak piccata może być podawany jako pyszne danie obiadowe. Będzie smakował doskonale z ugotowanymi ziemniakami lub ziemniaczanym puree. Potrawa będzie też bardzo smaczna, gdy zaserwujemy ją w towarzystwie ryżu lub makaronu. Jeśli tak przygotowanego kurczaka zamierzacie podać na kolację, spróbujcie go z dodatkiem świeżej bagietki. 

Więcej o: