Pierś z kurczaka można podawać na wiele sposobów. Próbowaliście w wersji piccata? Mamy przepis
Pierś z kurczaka można podawać na wiele sposobów – zapewne wypróbowaliście już różne. Ale czy jedliście kurczaka piccata? Jeśli nie, to czas najwyższy. Sprawdźcie, jak przygotować to pyszne danie. Kurczak piccata, czyli potrawa kuchni włoskiej, serwowana w wyrazistym sosie maślano-winnym z dodatkiem kaparów poleca się na obiad.
Kurczak piccata – przepis
Składniki (na 2 porcje):
- 300 g filetu z piersi kurczaka,
- 30 g masła,
- 125 ml białego wytrawnego wina,
- 2 łyżki kaparów (odsączonych z zalewy),
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki oliwy,
- sól i pieprz do smaku,
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki do podania,
- 1-2 łyżki mąki pszennej do obtoczenia mięsa.
Uwaga: jeśli nie chcecie dodawać oliwy bądź oleju, usmażcie kurczaka na maśle klarowanym. Długie smażenie na zwykłym maśle nie jest zalecane ze względu na to, że bardzo szybko zaczyna się ono palić. Aromat spalenizny może zepsuć smak całego dania.
Wskazówka: jeśli posmakuje wam sos, możecie przygotować go w większych ilościach. Doskonałą bazą do takiego sosu jest bulion drobiowy lub warzywny (najlepiej sprawdzi się naturalny bulion, nie ten zrobiony z kostki rosołowej). Należy wlać go na patelnię po zredukowaniu wina (można zwiększyć ilości składników) i również odczekać, aż nieco odparuje.
Kurczak piccata – jak zrobić? Sposób przygotowania
Filety z kurczaka czyścimy – usuwamy wszystkie błonki i kostki. Każdy filet przekrawamy wzdłuż na połówki, a następnie rozbijamy go tłuczkiem (warto użyć folii spożywczej). Oprószamy go solą i pieprzem i obtaczamy w mące i strzepujemy jej nadmiar. Na patelni rozgrzewamy oliwę (zamiast niej można także użyć oleju roślinnego) i podsmażamy mięso z obu stron, aż się lekko zrumieni oraz zetnie w środku. Usmażonego kurczaka zdejmujemy z patelni, przekładamy na talerz i przykrywamy pokrywką, aby zachować ciepło. Następnie na patelnię wlewamy wino i podgrzewamy przez kilka minut, aż połowa płynu odparuje. Wtedy dodajemy masło (czekamy chwilę, aż się rozpuści), sok z cytryny oraz kapary. Wszystko dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i podsmażonego wcześniej kurczaka przekładamy z powrotem do sosu. Podgrzewamy przez chwilę. Kurczaka piccata podajemy na gorąco po posypaniu go odrobiną natki pietruszki.
Kurczak piccata – z czym podawać?
Kurczak piccata może być podawany jako pyszne danie obiadowe. Będzie smakował doskonale z ugotowanymi ziemniakami lub ziemniaczanym puree. Potrawa będzie też bardzo smaczna, gdy zaserwujemy ją w towarzystwie ryżu lub makaronu. Jeśli tak przygotowanego kurczaka zamierzacie podać na kolację, spróbujcie go z dodatkiem świeżej bagietki.
-
W "New York Timesie" opublikowano przepis na carbonarę z pomidorami. Włosi oburzeni
-
Spleśniały sernik i surowy kurczak, które dobrze smakują? Szef kuchni tworzy niezwykle... nieapetyczne desery
-
Będzie odmrażanie gastronomii? Wiceminister rozwoju o możliwości otwarcia knajp. Bardzo ostrożnie
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
"Na stoku zarazić się nie da". Ale to, co dzieje się w knajpie... Obostrzenia nie obowiązują wszystkich?
- Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
- Rząd nagrał spot o tarczy antykryzysowej w restauracji. Właściciele: "Kompletna fikcja". Teraz się tłumaczą
- Ciasto a la mleczna kanapka. Mamy prosty przepis na domową wersję
- Jak będzie wyglądać Wielkanoc 2021? Eksperci nie mają złudzeń. Raczej czekają nas obostrzenia
- Ciepłe, pyszne i pełne wartościowych składników. Idealne śniadanie z Sante!