Lubicie kotlety z piersi kurczaka? Świetnie! A spaghetti? Jeśli tak, to mamy dla was danie idealne, które łączy te dwie potrawy – kurczaka po parmeńsku. To świetna propozycja dla łasuchów i wszystkich, którzy lubią kuchnię fusion. Jak zrobić kurczaka po parmeńsku? Sprawdźcie!
Kurczak po parmeńsku wbrew pozorom nie jest potrawą kuchni włoskiej, ale… amerykańskiej. Receptura jest oparta o tradycyjny włoski przepis na bakłażany po parmeńsku, natomiast pierwsze wzmianki o mięsnym daniu pojawiały się już w latach 50. XX wieku. Przepis został opracowany przez włoskich imigrantów, ale miejscem jego powstania pozostają Stany Zjednoczone. Danie to jest bardzo popularne w amerykańskich restauracjach. Żeby spróbować tej potrawy, nie musicie jednak udawać się za ocean – bardzo łatwo ją przyrządzić samodzielnie w domu. Jak? Wszystko wyjaśniamy.
Składniki (na 4 porcje):
Obie piersi z kurczaka przekrawamy na dwa cieńsze kotlety. Mięso oczyszczamy z błonek i kostek, a następnie rozbijamy tłuczkiem, po obu stronach doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do głębokiego talerza wbijamy jajka i rozkłócamy je widelcem. Do drugiego talerza wsypujemy tarty parmezan oraz bułkę tartą, doprawiamy granulowanym czosnkiem i dobrze mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Każdy kawałek mięsa obtaczamy w jajku, a następnie w panierce z bułki i sera. Smażymy na patelni po obu stronach przez kilka minut, do momentu, aż panierka ładnie się zrumieni.
Do rondelka wlewamy passatę pomidorową i pokrojone w kostkę pomidory (jeżeli używamy świeżych pomidorów, należy je sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dopiero wtedy dodać do passaty). Doprawiamy suszoną bazylią, solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy przez kilka minut. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarowujemy warstwę sosu pomidorowego, a na niej układamy usmażone wcześniej kotlety z piersi kurczaka. Twardą mozzarellę lub żółty ser ścieramy na tarce o największych oczkach i przysypujemy kotlety. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i pieczemy przez około 20 minut.
W tym czasie makaron spaghetti gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gdy się ugotuje, dodajemy do sosu pomidorowego i dobrze mieszamy. Kiedy mięso będzie gotowe, na każdy talerz wykładamy porcję spaghetti oraz zapiekany kotlet. Danie podajemy na gorąco.