Kurczak po parmeńsku, czyli połączenie kotletów z piersi i spaghetti. Mamy przepis

Kurczak po parmeńsku to doskonała propozycja na danie obiadowe. Soczyste mięso w połączeniu z aromatycznym sosem tworzy idealną potrawę dla wszystkich chętnych na nowe doświadczenia smakowe. Sprawdźcie, jak przyrządzić kurczaka po parmeńsku.

Lubicie kotlety z piersi kurczaka? Świetnie! A spaghetti? Jeśli tak, to mamy dla was danie idealne, które łączy te dwie potrawy – kurczaka po parmeńsku. To świetna propozycja dla łasuchów i wszystkich, którzy lubią kuchnię fusion. Jak zrobić kurczaka po parmeńsku? Sprawdźcie!

Kurczak po parmeńsku, czyli danie amerykańskie inspirowane Włochami

Kurczak po parmeńsku wbrew pozorom nie jest potrawą kuchni włoskiej, ale… amerykańskiej. Receptura jest oparta o tradycyjny włoski przepis na bakłażany po parmeńsku, natomiast pierwsze wzmianki o mięsnym daniu pojawiały się już w latach 50. XX wieku. Przepis został opracowany przez włoskich imigrantów, ale miejscem jego powstania pozostają Stany Zjednoczone. Danie to jest bardzo popularne w amerykańskich restauracjach. Żeby spróbować tej potrawy, nie musicie jednak udawać się za ocean – bardzo łatwo ją przyrządzić samodzielnie w domu. Jak? Wszystko wyjaśniamy.

Kurczak po parmeńsku – przepis

Składniki (na 4 porcje):

  • spora podwójna pierś z kurczaka,
  • 1 puszka krojonych pomidorów (lub 2 duże świeże pomidory),
  • 500 ml passaty pomidorowej,
  • 150 g nieugotowanego makaronu spaghetti,
  • 150 g tartego parmezanu,
  • 200 g twardej mozzarelli lub żółtego sera w kawałku,
  • 2 jajka,
  • 100 g bułki tartej,
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • suszona bazylia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej rzepakowy do smażenia

Kurczak po parmeńsku – sposób przygotowania

Obie piersi z kurczaka przekrawamy na dwa cieńsze kotlety. Mięso oczyszczamy z błonek i kostek, a następnie rozbijamy tłuczkiem, po obu stronach doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do głębokiego talerza wbijamy jajka i rozkłócamy je widelcem. Do drugiego talerza wsypujemy tarty parmezan oraz bułkę tartą, doprawiamy granulowanym czosnkiem i dobrze mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Każdy kawałek mięsa obtaczamy w jajku, a następnie w panierce z bułki i sera. Smażymy na patelni po obu stronach przez kilka minut, do momentu, aż panierka ładnie się zrumieni.

Do rondelka wlewamy passatę pomidorową i pokrojone w kostkę pomidory (jeżeli używamy świeżych pomidorów, należy je sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dopiero wtedy dodać do passaty). Doprawiamy suszoną bazylią, solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy przez kilka minut. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarowujemy warstwę sosu pomidorowego, a na niej układamy usmażone wcześniej kotlety z piersi kurczaka. Twardą mozzarellę lub żółty ser ścieramy na tarce o największych oczkach i przysypujemy kotlety. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i pieczemy przez około 20 minut.

W tym czasie makaron spaghetti gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gdy się ugotuje, dodajemy do sosu pomidorowego i dobrze mieszamy. Kiedy mięso będzie gotowe, na każdy talerz wykładamy porcję spaghetti oraz zapiekany kotlet. Danie podajemy na gorąco.

Zobacz wideo Zobacz także: wegetariańskie klopsy z ciecierzycy. Piękne i pyszne!