Jajko jak w ofercie śniadaniowej kawiarni? Trenerka fitness podpowiada: wykorzystaj trik z wodą

Podajecie na śniadanie jajka? Trenerka fitness dzieli się wskazówką, jak je przygotować, by wyglądały i smakowały wprost doskonale.

Idealnie ścięte, lekko podsmażone białko i rozlewające się żółtko to kwintesencja doskonałego jajka sadzonego. Kat Clark, trenerka fitness, podzieliła się na TikToku swoją metodą na przygotowanie go tak, aby było perfekcyjne. Jak samodzielnie przygotować jajko, którego nie powstydziłaby się elegancka kawiarnia lub restauracja? Sprawdźcie sami. 

Wokół jajek urosło wiele kontrowersji - jeść czy nie jeść? Pytamy ekspertkęIle jajek dziennie? Czy warto je jeść? Zapytaliśmy dietetyczkę

Jak przygotować doskonałe jajko sadzone? 

Metoda jest bardzo prosta, a efekt wprost zachwycający. Co trzeba zrobić? Kat Clark radzi, by skorzystać z patelni do smażenia bez użycia tłuszczu. Rozgrzewamy ją, wbijamy jajka (sprawdźcie, dlaczego najlepiej rozbijać je, uderzając skorupką w płaską powierzchnię), a następnie wlewamy odrobinę wody i przykrywamy patelnię pokrywką na około 30 sekund. Wytworzy się wówczas para, dzięki której białko zetnie się idealnie, a żółtko pozostanie płynne. 

Tak przygotowane jajko wystarczy ostrożnie przenieść na talerzyk lub serwować na chrupiącym toście, sałatce lub kanapce z ulubionymi dodatkami. Film nagrany przez Kat znajdziecie pod tym linkiem

Zobacz wideo Jajka w koszulce na 2 sposoby

Jajko "na parze" hitem TikToka

Komentujący nie szczędzili pochwał tiktokerce:

Nareszcie! Uwielbiam płynne żółtko, ale nienawidzę, gdy białko nie jest wystarczająco ścięte. 
Pracowałam z wieloma profesjonalnymi kucharzami, ale takiego sposobu jeszcze nie widziałam! 
Wow! To jednocześnie jajko sadzone i jajko w koszulce!

Niektórzy również dodawali swoje porady dotyczące smażenia jajek. Jeden z użytkowników powiedział, że dodawanie wody nie jest konieczne, ponieważ jajko wystarczy przykryć od razu, a białko i tak się doskonale zetnie. Ktoś inny uznał, że taki efekt można osiągnąć, po prostu przewracając jajko na drugą stronę i smażąc przez chwilę. Żółtko nie powinno być twarde, ale potrzeba trochę doświadczenia, by nie "zepsuć" go i zdjąć je z patelni w odpowiednim momencie. 

Więcej o: