Risotto z kurczakiem. Proste danie na obiad lub kolację. Idealne, gdy przychodzą goście

Risotto z kurczakiem jest potrawą łatwą w przygotowaniu a przy tym bardzo smaczną i dietetyczną. Jak przygotować je w ciągu kilkunastu minut?

Risotto: przepis na doskonały ryż do risotto

Risotto to jedno z podstawowych dań w kuchni włoskiej, zwłaszcza tej wywodzącej się z północnych rejonów Włoch. Na półwyspie Apenińskim serwowane jest zamiennie z zupą, jako danie poprzedzające główną potrawę. Jego podstawę stanowi, jak sama nazwa wskazuje, ryż. To od jego jakości zależy czy danie będzie udane i uzyska kremową konsystencję. Dlatego też przygotowując risotto, ważny jest prawidłowy dobór odmiany ryżu, która będzie posiadała wysoką zawartość skrobi, a przez to będzie lepiej wchłaniała wodę. 

Najbardziej polecane odmiany ryżu, które sprawdzą się w przypadku każdego przepisu na risotto to: 

  • Arborio,
  • Baldo,
  • Carnaroli,
  • Maratelli,
  • Padano.

Przepis na risotto: kiedy dodawać ryż?

Przepis na risotto należy rozpocząć od przygotowania ryżu. Nie trzeba chyba nikomu tłumaczyć, że popularny w Polsce ryż w torebkach do błyskawicznego przygotowania nie będzie w tym wypadku idealnym wyborem. Nie wspominamy tu o aspektach zdrowotnych i ekologicznych, ale przede wszystkim o tym, że tego rodzaju ryż zazwyczaj jest gorszej jakości niż ten sprzedawany w tradycyjnych opakowaniach 0,25, 0,5 lub kilogramowych.

Przepisy na risotto różnią się między sobą głównie dodatkami. Sposób przygotowania przeważnie pozostaje taki sam. Tak więc na początku na patelnię trafia odrobina oliwy z oliwek i siekana cebula, którą podsmaża się na złoto, a następnie dodaje do niej ryż. Przesmaża się go stosunkowo krótko, bo około 2 minut, po czym podlewa się go wytrawnym winem. Ryż smażymy w dalszym ciągu, oczekując aż całkowicie wchłonie on płyn. Kiedy wino zniknie z patelni, można przystąpić do dodawania bulionu, który podobnie jak wcześniej wino, również powinien zostać w znacznej części wchłonięty przez ryż. Smażenie kontynuujemy do momentu uzyskania kremowej konsystencji. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na risotto grzybowe z boczkiem

Risotto z kurczakiem i warzywami: przepis

Risotto z kurczakiem i warzywami to chyba najpopularniejszy sposób serwowania tego dania. Połączenie ryżu z drobiem i warzywami jest nie tylko smaczne, ale też niskokaloryczne i bardzo zdrowe, dlatego warto takie risotto wprowadzić na stałe do swojego menu.

Składniki: pojedynczy filet z kurczaka, 2/3 szklanki ryżu arborio, cebula, 2 ząbki czosnku, 0,3 szklanki białego wina, czerwona papryka, mała cukinia, kurkuma, oregano, papryka ostra i słodka, 500 ml bulionu drobiowego, 0,5 szklanki tartego parmezanu, natka pietruszki, masło, oliwa extra vergine

Przygotowanie:

  1. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy i szklimy posiekaną drobno cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Kiedy cebula i czosnek się zezłocą, dodać masło i pokrojonego w niewielką kostkę kurczaka. Doprawić całość solą i pieprzem. Smażyć co jakiś czas mieszając.
  3. Następnym krokiem jest dodanie ryżu. Podsmażamy go około 2 minut.
  4. Wlewamy wino i gotujemy tak długo, aż odparuje.
  5. Dorzucamy na patelnię pokrojoną w kosteczkę paprykę, cukinię i smażymy dalej. 
  6. Po chwili dodajemy przyprawy: papryki, kurkumę, oregano itd.
  7. Na koniec wlewamy stopniowo gorący bulion i gotujemy bez przykrycia. Co jakiś czas należy całość przemieszać. Gotujemy do momentu, aż całość uzyska kremową konsystencję, a ryż będzie lekko al dente.
  8. Po tym czasie odstawiamy z ognia, dodajemy posiekaną natkę i ponad połowę parmezanu i dokładnie mieszamy. Gorące danie wykładamy na talerze i posypujemy resztą sera.

Risotto z kurczakiem i pieczarkami

Risotto z kurczakiem można przygotować także w towarzystwie pieczarek. Wystarczy komponenty warzywne zastąpić świeżymi pieczarkami pokrojonymi w kostkę i już mamy gotową recepturę na risotto z kurczakiem i pieczarkami. Pamiętajmy jednak, że pieczarki jako takie nie dostarczają nam zbyt wiele wartości odżywczych, a głównie wpływają na smak potrawy, dlatego zawsze starajmy się jednak wzbogacić taką recepturę dodatkiem warzywnym. 

Zobacz też: Coś dobrego na obiad? Poleca się wspaniałe risotto na dwa sposoby. No i pyszna szarlotka

Więcej o:
Copyright © Agora SA