Bałkański żurek według Magdy Gessler to hit. Jak go zrobić? [PRZEPIS]

Bałkański żurek według Magdy Gessler to ciekawa odsłona tradycyjnego polskiego dania. Jest nieco lżejsza od naszego żurku, ale wcale nie mniej sycąca. Jak się za niego zabrać? Wyjaśniamy.

Bałkański żurek według Magdy Gessler

To prosta zupa, którą przygotujemy w naprawdę krótkim czasie. Wystarczą w zasadzie trzy kroki, czyli sporządzenie wywaru, przygotowanie pulpecików i drobna zupowa "kosmetyka". Zanim jednak zdradzimy, jak przygotować bałkański żurek według Magdy Gessler, sprawdźcie też przepis restauratorki na naleśniki idealne:

Naleśniki Magdy GesslerNaleśniki Magdy Gessler są cienkie, elastyczne i delikatne - czyli idealne

Bałkański żurek według Magdy Gessler - składniki:

  • 1 kg łopatki jagnięcej
  • 2 pory
  • pół selera
  • 2 cebule
  • 2 papryki (biała i zielona)
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • świeży tymianek
  • 2-3 liście laurowe
  • szklanka ugotowanego ryżu
  • opakowanie śmietany 36 proc.
  • 2 łyżki jogurtu bałkańskiego
  • 4 żółtka
  • łyżka soku z cytryny

Bałkański żurek według Magdy Gessler - krok po kroku:

Papryki myjemy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę przekrawamy na pół. Papryki, cebule i połowę czosnku układamy na blasze, skrapiamy oliwą, solimy i grillujemy. Do dużego garnka wkładamy połowę mięsa, pory i seler. Zalewamy wodą i zagotowujemy. Następnie dokładamy zgrillowane warzywa, seler naciowy, liście laurowe i tymianek. Gotujemy pod przykryciem.

Przygotowujemy pulpeciki. Resztę mięsa mielimy, dodajemy do niego jajka, połowę pozostałego czosnku, pieprz, sól, majeranek i nieco zimnej wody. Całość mieszamy. Następnie dodajemy też ugotowany ryż i łączymy składniki. Formujemy niewielkie pulpeciki i gotujemy je w 2 szklankach przecedzonego wywaru, pod przykryciem.

Śmietanę mieszamy z jogurtem, żółtkami, resztką czosnku i sokiem z cytryny. Wlewamy do reszty przecedzonej zupy i mieszamy. Do środka przekładamy pulpeciki razem z sosem, w którym się gotowały. Całość doprawiamy do smaku. Serwujemy ze świeżym tymiankiem.

Zobacz wideo

A może wolicie klasyczny, polski żurek? Przepis znajdziecie w poniższym artykule:

Jak zrobić żurek z butelki? Tak samo, jak na zakwasie domowym!Jak zrobić żurek? Tradycyjna polska zupa, dobra na każdą okazję

Co sądzicie o przepisie na bałkański żurek według Magdy Gessler? Wypróbujecie, a może już go znacie?

Więcej o: