To prosta zupa, którą przygotujemy w naprawdę krótkim czasie. Wystarczą w zasadzie trzy kroki, czyli sporządzenie wywaru, przygotowanie pulpecików i drobna zupowa "kosmetyka". Zanim jednak zdradzimy, jak przygotować bałkański żurek według Magdy Gessler, sprawdźcie też przepis restauratorki na naleśniki idealne:
Papryki myjemy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę przekrawamy na pół. Papryki, cebule i połowę czosnku układamy na blasze, skrapiamy oliwą, solimy i grillujemy. Do dużego garnka wkładamy połowę mięsa, pory i seler. Zalewamy wodą i zagotowujemy. Następnie dokładamy zgrillowane warzywa, seler naciowy, liście laurowe i tymianek. Gotujemy pod przykryciem.
Przygotowujemy pulpeciki. Resztę mięsa mielimy, dodajemy do niego jajka, połowę pozostałego czosnku, pieprz, sól, majeranek i nieco zimnej wody. Całość mieszamy. Następnie dodajemy też ugotowany ryż i łączymy składniki. Formujemy niewielkie pulpeciki i gotujemy je w 2 szklankach przecedzonego wywaru, pod przykryciem.
Śmietanę mieszamy z jogurtem, żółtkami, resztką czosnku i sokiem z cytryny. Wlewamy do reszty przecedzonej zupy i mieszamy. Do środka przekładamy pulpeciki razem z sosem, w którym się gotowały. Całość doprawiamy do smaku. Serwujemy ze świeżym tymiankiem.
A może wolicie klasyczny, polski żurek? Przepis znajdziecie w poniższym artykule:
Co sądzicie o przepisie na bałkański żurek według Magdy Gessler? Wypróbujecie, a może już go znacie?