Deser z jogurtu naturalnego? Podpowiadamy, jak zrobić domowe lody. Opcja idealna na lato

Jak zrobić domowe lody? Okazuje się, że maszynka do lodów nie będzie ci potrzebna. Szybki deser z jogurtu naturalnego wykonasz bardzo łatwo! To idealny pomysł na lato, który w dodatku jest zdrowy. Przygotuj ulubione, świeże owoce i sprawdź, jakie to proste.

Deser na lato musi być zimny. Jeśli mówimy o daniu, które ma nas schłodzić, to oczywiście myślimy o lodach. W domu można wykonać pyszne lody jogurtowe, bez użycia specjalnej maszynki. Wystarczy sprawna zamrażarka i kilka składników. Lody z dodatkiem jogurtu są mniej kaloryczne od tradycyjnych. Mają ciekawy smak i przede wszystkim, sprawdzą się podczas upałów. Jak poprawnie je przygotować?

Zobacz wideo Przepis na sernik królewski - klasyczny, kultowy, przepyszny!

Jak zrobić domowe lody? Maszynka do lodów nie będzie potrzebna! 

Lody jogurtowe są idealną chłodną przekąską na lato. Są słodkie, ale jeśli wykorzystamy jedynie cukier z owoców, to uzyskamy bardzo zdrowy deser. Możemy przyrządzić go dla siebie, ale i dla dzieci, bez obaw o barwniki i inne chemiczne substancje. Do zrobienia domowych lodów potrzebujemy:

  • 750 g świeżych truskawek, malin, lub borówek (owoce sezonowe, to zawsze dobra decyzja)
  • 500-600 g jogurtu (najlepszy będzie jogurt typu greckiego)
  • 3-4 łyżki cukru pudru (można dodać więcej, zamienić na ksylitol, lub nie dosładzać wcale)
  • sok z 1/2 cytryny

Domowe lody jogurtowe. Potrzebujesz jedynie owoców i jogurtu. To bardzo proste!

Wyżej wymienione składniki należy solidnie "zmrozić". Zanim to jednak zrobimy, owoce należy starannie umyć i wyszypułkować. Następnie, zblendować dokładnie tak, jak na jogurtowy koktajl. Po uzyskaniu jednolitej masy, możemy przełożyć ją do pudełka, lub wcześniej przygotowanych foremek na lody. Tak przygotowane lody jogurtowe umieszczamy w zamrażalniku, aż do osiągnięcia właściwej konsystencji.

Przepis na deser z jogurtu naturalnego. Oto pomysły na oryginalne smaki

Jogurtowe lody w wersji tradycyjnej z owocami, to absolutny klasyk, który zawsze smakuje dzieciom i dorosłym. Można jednak nieco zaryzykować i spróbować zmodyfikować ten przepis. Świetnym pomysłem będzie dodanie odrobiny skórki z limonki i świeżej, umytej mięty. Znakomite będą również smakować lody jogurtowe z sokiem z pomarańczy, dodatkiem wiórków czekoladowych i...posiekanego chilli. Oprócz sezonowych smaków, lody jogurtowe smakują też bardzo dobrze z dodatkiem mango i ananasa. Spróbuj!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.