Deser na lato musi być zimny. Jeśli mówimy o daniu, które ma nas schłodzić, to oczywiście myślimy o lodach. W domu można wykonać pyszne lody jogurtowe, bez użycia specjalnej maszynki. Wystarczy sprawna zamrażarka i kilka składników. Lody z dodatkiem jogurtu są mniej kaloryczne od tradycyjnych. Mają ciekawy smak i przede wszystkim, sprawdzą się podczas upałów. Jak poprawnie je przygotować?
Lody jogurtowe są idealną chłodną przekąską na lato. Są słodkie, ale jeśli wykorzystamy jedynie cukier z owoców, to uzyskamy bardzo zdrowy deser. Możemy przyrządzić go dla siebie, ale i dla dzieci, bez obaw o barwniki i inne chemiczne substancje. Do zrobienia domowych lodów potrzebujemy:
Wyżej wymienione składniki należy solidnie "zmrozić". Zanim to jednak zrobimy, owoce należy starannie umyć i wyszypułkować. Następnie, zblendować dokładnie tak, jak na jogurtowy koktajl. Po uzyskaniu jednolitej masy, możemy przełożyć ją do pudełka, lub wcześniej przygotowanych foremek na lody. Tak przygotowane lody jogurtowe umieszczamy w zamrażalniku, aż do osiągnięcia właściwej konsystencji.
Jogurtowe lody w wersji tradycyjnej z owocami, to absolutny klasyk, który zawsze smakuje dzieciom i dorosłym. Można jednak nieco zaryzykować i spróbować zmodyfikować ten przepis. Świetnym pomysłem będzie dodanie odrobiny skórki z limonki i świeżej, umytej mięty. Znakomite będą również smakować lody jogurtowe z sokiem z pomarańczy, dodatkiem wiórków czekoladowych i...posiekanego chilli. Oprócz sezonowych smaków, lody jogurtowe smakują też bardzo dobrze z dodatkiem mango i ananasa. Spróbuj!