Ogórki kiszone dla wielu z nas to wielki rarytas. W czym tkwi ich sekret? Dobre wykonanie, dobrej jakości ogórki oraz odpowiednie przygotowanie pozwolą nam nacieszyć się przez cały rok idealnie jędrnymi kiszonymi pysznościami. Tradycyjne receptury okażą się w tym wypadku bezbłędne. Jeśli podobnie jak my uwielbiacie najwyższej jakości domowe jedzenie, koniecznie zerknijcie na sprawdzony przepis z szuflady kochanej babci.
Ogórki kiszone – przepis sprawdzony. Składniki:
Ogórki kiszone – sprawdzony przepis. Sposób przygotowania:
Na początku umyj dokładnie ogórki pod bieżącą wodą, przepłucz koper, chrzan oraz liście, jeśli ich używasz. Korzeń chrzanu pokrój na małe kawałeczki a z główek czosnku wyodrębnij ząbki. Nie musisz ich obierać. Przygotuj cztery litrowe słoiki. Powinny być idealnie czyste, więc najlepiej będzie sparzyć je wrzątkiem. Tak samo postępujemy z zakrętkami.
Każdy produkt podziel na cztery równe części, to ułatwi ci później ułożenie ich równomiernie do słoików. Na dno każdego ze słoików włóż koper, ząbki czosnku, kawałki chrzanu oraz liść chrzanu. Następnie zacznij układać ogórki. Pamiętaj, by układać je pionowo, jaśniejszą stroną ku górze. Najlepiej napchać ich do środka jak najwięcej, muszą być upchane bardzo ciasno tak, by wypełniły całą przestrzeń słoika.
Ogórki kiszone – sprawdzony przepis. Zalewa:
Zagotuj dwa litry wrzątku i wsyp do niej cztery łyżki soli kamiennej. Pamiętaj, że łyżki muszą być płaskie, a nie czubate. Mieszaj wodę tak długo, aż rozpuści się w niej dodana sól. Gorącą wodą napełnij wszystkie słoiki i wstrząśnij lekko każdym z nich tak, by pozbyć się wszystkich bąbelków powietrza. Zalewa powinna przykryć w całości wszystkie ogórki.
Słoiki mocno zakręć i wstaw na trzy dni do pomieszczenia o temperaturze 20 stopni. Po tym czasie możemy przenieść je do spiżarni lub piwnicy.