Jak układać ogórki do kiszenia? Jak sprawić, by były chrupiące? Mamy przepis i garść porad

Uwielbiasz ogórki kiszone? My też je uwielbiamy. To prawdziwy polski rarytas, podobnie jak dżem truskawkowy. Jak układać ogórki do kiszenia? I jak przygotować chrupiące ogórki kiszone? Przepis od babci nie ma sobie równych. Ogórki kiszone przepis sprawdzony przez pokolenia i garść porad, dzięki którym wasze kulinarne zmagania przyniosą wielkie efekty. Sprawdźcie!

Ogórki kiszone dla wielu z nas to wielki rarytas. W czym tkwi ich sekret? Dobre wykonanie, dobrej jakości ogórki oraz odpowiednie przygotowanie pozwolą nam nacieszyć się przez cały rok idealnie jędrnymi kiszonymi pysznościami. Tradycyjne receptury okażą się w tym wypadku bezbłędne. Jeśli podobnie jak my uwielbiacie najwyższej jakości domowe jedzenie, koniecznie zerknijcie na sprawdzony przepis z szuflady kochanej babci.

Zobacz wideo Kiszonki: bogactwo smaku i zdrowia nie tylko zimą

Chrupiące ogórki kiszone przepis babci. Staropolski rarytas, który zajadamy od dzieciństwa. Jak układać ogórki do kiszenia?

Ogórki kiszone – przepis sprawdzony. Składniki:

  • 2 kg małych ogórków gruntowych
  • 2 małe główki czosnku
  • 1 duży pęczek kopru z baldachami
  • Kawałek korzenia chrzanu oraz liście
  • 2 litry wrzątku
  • 4 łyżki soli kamiennej
  • Opcjonalnie przyprawy: liście chrzanu, zielone liście dębu, liście czarnej porzeczki, wiśni lub winorośli
  • 4 słoiki litrowe

Ogórki kiszone – sprawdzony przepis. Sposób przygotowania:

Na początku umyj dokładnie ogórki pod bieżącą wodą, przepłucz koper, chrzan oraz liście, jeśli ich używasz. Korzeń chrzanu pokrój na małe kawałeczki a z główek czosnku wyodrębnij ząbki. Nie musisz ich obierać. Przygotuj cztery litrowe słoiki. Powinny być idealnie czyste, więc najlepiej będzie sparzyć je wrzątkiem. Tak samo postępujemy z zakrętkami.

Każdy produkt podziel na cztery równe części, to ułatwi ci później ułożenie ich równomiernie do słoików. Na dno każdego ze słoików włóż koper, ząbki czosnku, kawałki chrzanu oraz liść chrzanu. Następnie zacznij układać ogórki. Pamiętaj, by układać je pionowo, jaśniejszą stroną ku górze. Najlepiej napchać ich do środka jak najwięcej, muszą być upchane bardzo ciasno tak, by wypełniły całą przestrzeń słoika.

Ogórki kiszone – sprawdzony przepis. Zalewa:

Zagotuj dwa litry wrzątku i wsyp do niej cztery łyżki soli kamiennej. Pamiętaj, że łyżki muszą być płaskie, a nie czubate. Mieszaj wodę tak długo, aż rozpuści się w niej dodana sól. Gorącą wodą napełnij wszystkie słoiki  i wstrząśnij lekko każdym z nich tak, by pozbyć się wszystkich bąbelków powietrza. Zalewa powinna przykryć w całości wszystkie ogórki.

Słoiki mocno zakręć i wstaw na trzy dni do pomieszczenia o temperaturze 20 stopni. Po tym czasie możemy przenieść je do spiżarni lub piwnicy.

Ogórki w zalewie musztardowejOgórki w zalewie musztardowej to hit. Jędrne, chrupiące, pyszne! Jak je zrobić?

Jak kisić ogórki? Chrupiące ogórki kiszone wymagają odpowiednich produktów. Nasze porady

  1. Jeśli zależy ci, by ogórki były chrupiące, powinnaś wybrać te najświeższe, najlepiej takie, które nie zdążyły spaść jeszcze z końcówek. Oba jego końce muszą być idealnie twarde, bez żadnych przebarwień i uszkodzeń. Staraj się także wybierać mniejsze egzemplarze, nie mogą być za duże, ponieważ istnieje prawdopodobieństwo, że po czasie zastaniemy je puste w środku.
  2. Zamiast soli kamiennej możemy użyć także soli jodowanej, ale ta pierwsza jest znacznie bogatsza w minerały pierwiastki śladowe. Co więcej, jeśli zależy nam, żeby ogórki przetrwały jak najdłużej, sól kamienna sprawdzi się stokroć lepiej.
  3. Dzięki dodatkowi w formie korzenia chrzanu ogórki będą twarde i jędrne nawet zimą. Podobnie będą na nie działać liście, o których pisałyśmy w opcjonalnych składnikach.
  4. Gdy zakręcisz już słoiki, możesz postawić je do góry nogami, owinąć ręcznikiem lub ściereczką i zostawić w takiej pozycji do momentu aż przestygną.
Więcej o: