Mówi się, że najlepszy kurczak, to ten w chrupiącej panierce. Oczywiście istnieją dania, w których drób jest panierowany, a następnie moczony w gorącym sosie. Przykładem takiej potrawy jest kurczak generała Tso, ale to jedynie wyjątek, który potwierdza regułę. Chrupiący kurczak to danie uwielbiane przez dorosłych i dzieci. Nie każdy zna jednak sekret idealnej panierki. Taka panierka nie może się odklejać i powinna być dosyć gruba. Wtedy panierowane części kurczaka można trzymać np. w ręku, jako przekąskę na imprezie, albo z łatwością nadziewać na widelec podczas obiadu. Oto pomysły na idealną panierkę, którą przyrządzisz szybko, a nawet bez użycia tłuszczu! Chrupiący kurczak z piekarnika jest równie pyszny!
Najlepsze przekąski z kurczaka, to oczywiście nuggetsy. W ten sam sposób możesz też przyrządzić udka z kurczaka, lub skrzydełka. Najbardziej soczyste i szybkie, będą jednak drobiowe piersi. Tak przyrządzone finger food możesz podać dzieciom, albo znajomym podczas wspólnej imprezy. Dodatkowo, upieczesz je w piekarniku bez dodatku tłuszczu. Prezentujemy przepis na najlepszą panierkę. Potrzebne będą:
Jogurt naturalny należy dokładnie wymieszać z jajkiem oraz przyprawami. Możesz użyć miksera, lub ręcznej trzepaczki. W tym czasie nastaw piekarnik na 200 stopni, a pierś z kurczaka pokrój na niewielkie paski. Następnie umieść je w specjalnej masie do marynowania i odstaw na 10 minut. Rozłóż papier do pieczenia na blaszce i obtaczaj kolejno w mieszance sezamu i płatków kukurydzianych. Wyłóż na blachę w niewielkich odstępach. Piecz na środkowej półce przez około 15 minut. Serwuj z ulubionym dipem.
Chrupiący kurczak może być elementem kanapki, wrapa, albo stanowić imprezową przekąskę. Nie wyklucza to jego obecności na stole, podczas rodzinnego obiadu. Idealna panierka, podobnie jak w schabowym, smakuje świetnie z ziemniakami i surówką. Jak ją przygotować? Potrzebne będą:
W przeciwieństwie do kotleta schabowego, kurczak oddaje nieco więcej wody. Panierka powinna być więc bardziej gęsta i kurczak powinien być panierowany tuż przed smażeniem, lub pieczeniem. Tylko wtedy mamy gwarancję, że panierka nie odpadnie. Dodatkowo zabezpieczymy ją i sprawimy, że będzie bardziej chrupiąca, jeśli obtoczymy kurczaka w mące na początku i na końcu panierowania. Przygotowujemy dwie miseczki i talerz. W zależności od preferencji, nagrzewamy piekarnik jak wyżej, lub rozgrzewamy olej, albo masło klarowane. Kurczaka obtaczamy w mące, a następnie zamaczamy w mieszaninie z maślanki (lub jogurtu) i jajka. Powtarzamy obtaczanie w mące i smażymy lub pieczemy kilkanaście minut. Smacznego!