Ogórki z chilli i czosnkiem zwykle ustępują miejsca klasycznym kiszoniakom. Jednak i taką wersję ogórków warto przygotować. Tym bardziej że cały proces wcale nie jest skomplikowany. Zanim przejdziemy do przepisu, sprawdźcie też inne sposoby na ogórki w słoikach. U nas rządzą dwa przepisy: ogórki w zalewie musztardowej i w keczupie.
A jak się zabrać za ogórki z chilli i czosnkiem? Przepis jest banalnie prosty. Wystarczy jedynie wyposażyć się w kilka składników, których być może nie macie w swoich kuchniach. Poniżej pełna lista.
Ogórki oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, możemy też obrać. Zasypujemy je solą, mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny. Następnie pozbywamy się płynu, który z nich wypłynął. Do ogórków dodajemy olej, posiekane chilli i wyciśnięty przez praskę lub pokrojony na plasterki czosnek. Mieszamy i wkładamy do wyparzonych słoiczków. Zostawiamy na godzinę, by smaki się nieco przegryzły.
Ogórki z chilli i czosnkiem już prawie gotowe. Potrzebujemy jeszcze zalewy. W tym celu zagotowujemy w garnku ocet z cukrem i gorącym płynem zalewamy słoiczki z ogórkami. Naczynia zakręcamy i odstawiamy do ostudzenia. Po kilku godzinach wieczka powinny być zassane, co świadczy o tym, że pasteryzacja się udała. Możemy odstawić słoiki do spiżarni.