Ogórki z chilli i czosnkiem to spiżarniany hit. Jak je zrobić? [PRZEPIS]

Ogórki z chilli i czosnkiem to pyszny, słodko-pikantny dodatek do dań albo przekąska do chrupania. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji ich przygotować, pora to zmienić. Od teraz zagrzeją stałe miejsce w waszych spiżarkach. Jak zrobić ogórki z chilli i czosnkiem? Sprawdźcie.

Ogórki z chilli i czosnkiem - rewolucja w spiżarni

Ogórki z chilli i czosnkiem zwykle ustępują miejsca klasycznym kiszoniakom. Jednak i taką wersję ogórków warto przygotować. Tym bardziej że cały proces wcale nie jest skomplikowany. Zanim przejdziemy do przepisu, sprawdźcie też inne sposoby na ogórki w słoikach. U nas rządzą dwa przepisy: ogórki w zalewie musztardowej i w keczupie.

Ogórki w zalewie musztardowejOgórki w zalewie musztardowej to hit. Jędrne, chrupiące, pyszne! Jak je zrobić?

OgórkiOgórki w keczupie - ciekawy patent na przetwory. Jak je zrobić? [PRZEPIS]

A jak się zabrać za ogórki z chilli i czosnkiem? Przepis jest banalnie prosty. Wystarczy jedynie wyposażyć się w kilka składników, których być może nie macie w swoich kuchniach. Poniżej pełna lista.

Ogórki z chilli i czosnkiem - składniki:

  • 2 kg ogórków
  • 3 łyżki soli
  • ostra czerwona papryczka (lub dwie, jeśli wolimy ostrzejsze dania)
  • 2.5 łyżki oleju
  • 1.5-2 główki czosnku
  • 2 niepełne szklanki octu
  • 400 g cukru

Ogórki z chilli i czosnkiem - przepis krok po kroku:

Ogórki oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, możemy też obrać. Zasypujemy je solą, mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny. Następnie pozbywamy się płynu, który z nich wypłynął. Do ogórków dodajemy olej, posiekane chilli i wyciśnięty przez praskę lub pokrojony na plasterki czosnek. Mieszamy i wkładamy do wyparzonych słoiczków. Zostawiamy na godzinę, by smaki się nieco przegryzły.

Kiszenie ogórkówJak układać ogórki do kiszenia? Jak sprawić, by były chrupiące? Przepis i porady

Ogórki z chilli i czosnkiem już prawie gotowe. Potrzebujemy jeszcze zalewy. W tym celu zagotowujemy w garnku ocet z cukrem i gorącym płynem zalewamy słoiczki z ogórkami. Naczynia zakręcamy i odstawiamy do ostudzenia. Po kilku godzinach wieczka powinny być zassane, co świadczy o tym, że pasteryzacja się udała. Możemy odstawić słoiki do spiżarni.

Zobacz wideo Sprawdźcie też nasz przepis na ogórki w zalewie curry. Karygodne ich nie spróbować!
Więcej o: