Chodzi za wami ciasto na zimno? Przygotujcie boski sernik jogurtowy według Kuroniowej

Sernik na zimno to najlepsze ciasto na lato. A jeśli dodamy do niego truskawki... to dopiero słodka uczta. Dziś mamy dla was przepis na pyszny sernik jogurtowy według Anety Kuroń. Sprawdźcie, jak go przygotować.

Pyszny sernik na zimno z owocami rewelacyjnie umili letnie popołudnie. Jeśli jeszcze zastanawiacie się, czy zabierać się za robienie pysznego ciasta, zobaczcie, jak przygotowała je Aneta Kuroń, specjalistka w zakresie cukiernictwa, żona kucharza Jana Kuronia. Deser wygląda znakomicie... i chyba lepiej nie wyobrażać sobie, jak bosko smakuje, ale brać się do roboty.

 

Sernik jogurtowy na zimno z truskawkami - przepis 

(według przepisu Anety Kuroń opublikowanego na stronie www.kuron.com)

Składniki:

Na spód:

  • opakowanie ciastek Oreo lub typu digestive (lub innych kruchych),
  • 80 g masła (lub 50 g masła i 50 g czekolady)

Na masę jogurtową:

  • 200 g jogurtu naturalnego greckiego,
  • 75 g cukru,
  • 400 ml schłodzonej śmietanki 36%,
  • 1 łyżeczka naturalnego aromatu z wanilii (lub ziarna z jednej laski wanilii),
  • 2 łyżeczki żelatyny (lub 3 listki),
  • opcjonalnie: garść owoców do środka, np. borówek

Na warstwę owocową:

  • 300-400 g truskawek lub malin,
  • 1-2 saszetki galaretki truskawkowej lub malinowej

Jak zrobić jogurtowy sernik na zimno z truskawkami?

Ciasteczka mielimy lub kruszymy, masło (i ewentualnie czekoladę) rozpuszczamy, mieszamy z okruchami ciastek. Z papieru do pieczenia wycinamy koło wielkości spodu blachy i wykładamy ją, następnie na papierze rozsypujemy ciastka i dociskamy, aby powstał w miarę zwarty spód. Wstawiamy go do lodówki na 1-2 godziny.

Zobacz wideo Wegański sernik [HAPS VEGE]

Żelatynę mieszamy z 3 łyżkami zimnej wody, czekamy, aż napęcznieje, a następnie podgrzewamy ją, aby się rozpuściła, odstawiamy do wystudzenia. Do jogurtu wsypujemy cukier i wanilię, łączymy. Następnie 2 łyżki jogurtu dodajemy do żelatyny, mieszamy, a gdy się dobrze połączy, dodajemy pozostały jogurt.

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Powoli dodajemy jogurt z żelatyną, delikatnie mieszamy po dodaniu kolejnej porcji. Dodajemy także owoce - np. borówki - i mieszamy całość łyżką. Następnie wylewamy na spód ciasteczkowy i wstawiamy do lodówki.

Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do częściowego stężenia. Umyte i osuszone owoce wykładamy na tężejącą masę jogurtową, następnie zalewamy wystudzoną, gęściejącą galaretką. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia. Sernik podajemy na zimno. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.