Ogórki konserwowe i ogórki korniszony to w zasadzie jedno i to samo. Między ogórkami konserwowymi a ogórkami korniszonami jest tylko jedna różnica. Chodzi o wielkość. Korniszony są znacznie mniejsze, konserwowe są średniej wielkości. I jedne, i drugie marynuje się tak samo - w marynacie octowej z dodatkiem przypraw. Diabeł tkwi jednak w szczegółach. Dlatego uważnie przeanalizujcie nasz przepis na ogórki korniszony!
Przepis na ogórki konserwowe rozpoczynamy od przygotowania słoików. Same słoiki i nakrętki bardzo dokładnie myjemy i wycieramy. Do każdego słoika wkładamy garść pokrojonego drobno koperku, łyżeczkę gorczycy. Wkładamy do słoików umyte ogórki. Układamy je gęsto. Nie powinny się ruszać w słoiku.
A może spróbujesz też innego ogórkowego przysmaku? Te w musztardzie to hit!
W międzyczasie zagotowujemy wodę (2 litry przy 2 kg ogórków, 3 litry przy 3 kg) wraz z cukrem, solą, zielem angielskim i listkami laurowymi. Gdy się zagotuje, dodajemy ocet. Tak przygotowaną zalewą zalewamy ogórki. Wszystkie ogórki powinny być nią przykryte. Szybko zakręcamy słoiki i odstawiamy do góry dnem na dobę. Po tym czasie ogórki korniszony możemy już przechowywać normalnie, nie do góry dnem. Trzymamy je w chłodnym miejscu. Będą dobre przez kilka miesięcy.