Próbowaliście już pizzy z cukinii? Jeśli nie - pora nadrobić!
Cukinia zapiekana z serem to nie najzdrowszy obiad, ale jaki pyszny! Raz poszalejemy z kaloriami, ale następnym razem zjemy zdrową zupę z cukinii:
Aby przygotować cukinię zapiekaną z serem, rozgrzej na początek piekarnik do 180 stopni. W międzyczasie umyj cukinie, wysusz je i rozkrój wzdłuż. Wydrąż miąższ. Rozgrzej na patelni oliwę. Podsmaż przez chwilę cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodaj przeciśnięty przez praskę miąższ. Gdy to będzie się powolutku dusić, zajmij się pieczarkami. Umyj je i obierz. Pokrój w drobną kostkę. Dołóż do warzyw na patelni i duś przez przynajmniej 10 minut. Często mieszaj. Dodaj przyprawy – sól, pieprz, papryki, oregano, jeśli lubisz, możesz dodać również posiekaną natkę pietruszki i sos sojowy.
Farsz przekładamy do łódeczek cukinii. Pieczemy przez 20 minut. Dopiero po tym czasie, wysuwamy lekko cukinie z piekarnika i posypujemy je startym na tarce o grubych oczkach serem. Pieczemy kolejne 5 minut. Gotowe! Cukinia zapiekana z serem to zawsze dobry pomysł, prawda? Możemy serwować ją jako samodzielne danie, możemy jako dodatek do mięs.