Smaczny obiad to podstawa udanego dnia. Polska sztuka kulinarna to pełnia swojskich aromatów, młodych ziemniaków z koperkiem, modrej kapusty oraz kotletów tworzonych na najróżniejsze sposoby. Dziś przychodzimy do was z przepisem na kotlet mielony, zwany kotletem pożarskim. Chrupiąca skóra i soczysty, miękki środek staną się sposobem na perfekcyjne danie w kilka minut. Od czego zacząć?
Kotlet pożarski. Składniki:
Kotlet pożarki. Sposób przygotowania:
Rozpocznij od umycia i osuszenia piersi z kurczaka. Jeśli jest taka potrzeba, oczyść ją z żyłek i chrząstek. Następnie przejdź do mielenia. Możesz to zrobić, siekając drobno mięso lub za pomocą specjalnej maszyny do mielenia.
Od bułki paryskiej odkrój piętkę wielkości klasycznej kajzerki i umieść ją w miseczce. Dolej do niej mleko i odstaw do namoczenia. Poczekaj do momentu, aż bułka całkowicie wpije mleko. Następnie odciśnij ją i dodaj do miski z mięsem. Dodaj także garść drobno posiekanej natki pietruszki i wbij jajko. Na koniec dopraw solą oraz pieprzem.
Wymieszaj dokładnie całość przez ok. 5 minut – najlepiej przy użyciu samych dłoni. Może okazać się, że masa będzie zbyt „mokra". W takiej sytuacji nie trzeba jej obowiązkowo zagęszczać, ale jeśli będzie to bardzo uciążliwe, możesz dodać łyżkę bułki tartej.
Pozostałą część bułki paryskiej pokrój na małe kostki. Nagrzej dużą patelnię i przerzuć na nią grzanki. Smaż przez ok. 10 minut na średniej mocy planika i bez dodatku tłuszczu. Co jakiś czas przemieszaj za pomocą drewnianej szpatułki. Gdy grzanki będą już gotowe odstaw je na jakiś czas, a następnie posiekaj jeszcze drobniej, dopóki nie uzyskasz efektu bułki tartej.
Kotlety formuj na małe kuleczki i umieść je w misce z grzankami. Obtaczaj kotlety w bułce, uformuj je na płasko i ponownie obtocz. Gotowe egzemplarze odłóż na talerz. Na patelni rozgrzej dwie łyżki masła klarowanego i smaż kotlety z każdej strony, aż zrobią się rumiane.