Leczo do słoików na zimę. Jak zatrzymać lato na dłużej? Ten przepis jest niezawodny

Jeśli podobnie jak my kochasz letnie smaki, przychodzimy dziś z niezawodnym przepisem, który pozwoli ci zatrzymać je na dłużej. Leczo do słoików na zimę! Ta receptura jest znana od pokoleń. Przerobisz ją w mgnieniu oka.

Jak zatrzymać lato na dłużej? Nie ma nic lepszego niż zimowy wieczór w towarzystwie delikatnego szmeru kominka, świeczek o zapachu cynamonowym i rozpływającej się w ustach, ciepłej cukinii. Wszytko otulające, przyjemne, nastrojowe i smaczne. Dziś przychodzimy do was z przepisem na leczo do słoików. Takie przetwory to miód na serce podczas srogiego wiatru i delikatnych płatków śniegu za oknem. Czego będziecie potrzebować?

Zobacz wideo Sezon w pełni. Jak pasteryzować przetwory?

Leczo do słoików na zimę. Jak zabezpieczyć swoje kubki smakowe na zimowe miesiące?

Leczo do słoików na zimę. Składniki:

  • 1 kg cukinii
  • 1 kg papryki
  • 1 kg pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: 1 papryczka chili lub papryka ostra, pieprz cayenne,1 listek laurowy, 4 ziarenka, ziela angielskiego, 1 łyżeczka lubczyku, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka papryki słodkiej do smaku, sól (użyłam około 1,5 łyżeczki), pieprz
  • olej do smażenia

Leczo do słoików na zimę. Sposób przygotowania:

Rozpocznij od obrania cebuli i pokrojenia jej w cienkie półplasterki. Dodaj do niej drobno pokrojony czosnek. Następnie zacznij kroić paprykę. Pozbaw jej gniazd nasiennych i pokrój w cienkie paseczki, podobnie postępuj z papryczką chili. Dokładnie umytą cukinię przekrój wzdłuż, usuń środek i pokrój na kostkę średniej wielkości. Umyte pomidory zalej wrzątkiem i zostaw na dwie minuty. Po tym czasie odlej wodę i obierz pomidory ze skórki. Następnie pokrój je na małe kawałki, pamiętając o pozbyciu się łodyżek.

FuczkiFuczki Jaśka Kuronia robią furorę na Instagramie. Składniki zawsze pod ręką

W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę, czosnek, paprykę, papryczkę chili i zamieszaj. Duś przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj przełamany na małe kawałki liść laurowy oraz resztę przypraw. Dołóż także cukinie oraz pomidory. Duś przez kolejne 20 minut.

Tak przygotowane leczo nakładaj do wcześniej wyparzonych słoików, pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od wieczka, zakręć i pasteryzuj.

Więcej o: