Ciasto na pierogi - przepis Magdy Gessler. Często pomijamy ten etap, a dzięki niemu ciasto jest elastyczne

Ciasto na pierogi - przepis niby prosty, bo potrzeba zaledwie trzech składników. Potrafi jednak sprawić sporo kłopotów. Złe ciasto niezbyt się klei, przez co pierogi się rozpadają jeszcze w trakcie zlepiania, a co dopiero mówić o samym gotowaniu. Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Przepis Magdy Gessler nie ma sobie równych.

Ciasto na pierogi - przepis idealny

Idealne ciasto na pierogi ma zaledwie trzy składniki, choć nierzadko dodaje się też czwarty. Mowa o mące, soli i wodzie, a ten dodatkowy to także żółtko. Magda Gessler proponuje, by do ciasta użyć tych podstawowych. Jest jednak pewna czynność, o której zdarza nam się zapominać, a która decyduje o tym, czy ciasto będzie idealnie elastyczne. Jak zrobić perfekcyjne ciasto na pierogi? Przepis Magdy Gessler poniżej.

Zanim jednak przejdziemy do sedna, sprawdźcie także inny przepis od restauratorki. Dzięki niemu wasze naleśniki będą delikatne, ale nie będą się rozpadać.

Ciasto na pierogi - przepis Magdy Gessler

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 125 ml wody (pół szklanki)
  • płaska łyżeczka soli

Ciasto na pierogi - przepis krok po kroku:

Na stolnicy wysypujemy mąkę. Mieszamy ją z solą. Formujemy z niej kopczyk ze wgłębieniem w środku. Teraz do dołka wlewamy wrzątek. To bardzo ważny etap - to właśnie dzięki zaparzeniu mąki, ciasto będzie elastyczne. Następnie łączymy mąkę z wodą. Najlepiej zrobić to za pomocą noża czy innego przyboru, co pozwoli nam uniknąć poparzenia. Gdy całość będzie już wystarczająco ostudzona, kontynuujemy zagniatanie ciasta za pomocą dłoni. Kiedy otrzymamy zwartą kulę, dzielimy ją na kilka części. Jedną z nich rozwałkowujemy, podsypując mąką, a pozostałe przykrywamy ściereczką.

Zobacz wideo 4 sposoby na zawijanie pierogów. Bułka z masłem!

Jak można lepić pierogi? Sposobów jest naprawdę całkiem sporo. Sprawdźcie koniecznie przepiękne pierożki w kształcie kwiatków. Wbrew pozorom robi się je bardzo prosto:

Są tu fani pierogów? Jakie najlepsze?

Więcej o:
Copyright © Agora SA