Jak suszyć grzyby? Dowiedz się, w jakiej temperaturze suszyć grzyby. Ten błąd sprawia, że pleśnieją

Jeśli lubisz grzyby, ale chcesz wykorzystać je nie tylko do jesiennych przepisów, musisz wiedzieć jak suszyć grzyby. W łatwy sposób możesz sprawić, że spleśnieją. Koniecznie dowiedz się, w jakiej temperaturze suszyć grzyby, aby nie popełnić tego błędu. Oto nasza krótka instrukcja.

Aby wysuszyć grzyby, trzeba wcześniej dokładnie je oczyścić. Grzybiarze mogą zastanawiać się, czy długość suszenia zależy na przykład od ich gatunku. Nie ma to jednak znaczenia. Grzyby można suszyć w taki sam sposób, ważna jest tylko odpowiednia temperatura. Nie może być zbyt wysoka i zbyt niska. To wpływa na późniejszą przydatność suszonych grzybów, które możemy wykorzystać w rozmaity sposób. Szczególnie zimą popularne są pierogi z grzybami na Wigilię. Grzyby można także wysuszyć i sproszkować, aby za pomocą takiej domowej przyprawy stworzyć aromatyczny sos. Poznaj krótką instrukcję, jak suszyć grzyby i ciesz się ich smakiem i aromatem przez cały rok!

Zobacz wideo Pyszne dania z kurkami. Wypróbuj te przepisy

Jak suszyć grzyby? Przede wszystkim odpowiednio je przygotuj

Jeśli właśnie udało ci się znaleźć w lesie smaczne okazy, to kolejnym krokiem jest dokładne oczyszczenie grzybów. Pamiętaj, aby pod żądnym pozorem ich nie myć. Wilgotnym pędzelkiem do czyszczenia grzybów usuń zabrudzenia takie jak ziemia, czy mech. Grzyby przeznaczone do suszenia nie mogą mieć oznak gryzienia przez leśne zwierzęta lub robaków. Nie mogą być również nadpsute, ponieważ wtedy, mimo że ususzone, będą niejadalne. Niektóre grzyby nie nadają się też zbytnio do suszenia. Np. maślaki mają zbyt wilgotną skórę i mogą suszyć się wolniej i efekt nie będzie zadowalający. Postaw na borowiki, czy podgrzybki lub prawdziwki. Do ususzenia nadadzą się też kurki oraz kanie.

Woda po ziemniakachWylewasz wodę po ziemniakach do zlewu? To ogromny błąd!

Jak suszyć grzyby? Istnieją co najmniej trzy sposoby

Przygotowane wcześniej grzyby można teraz ususzyć. Istnieją co najmniej trzy sposoby, z których wszystkie są skuteczne. Każdy z nich wykonasz we własnym domu. Weź nożyk do grzybów lub wygodny i niewielki nóż. Pokrój grzyby na niezbyt małe kawałki, ale takie, które pozwolą ci wygodnie je przechowywać. Odkrój trzonki od kapeluszy, większe trzonki przekrój na pół. Grzyby można suszyć:

  • w suszarce do żywności 
  • w piekarniku nagrzanym do odpowiedniej temperatury.
  • na nitce nad kuchenką

Istnieje też możliwość suszenia na kaloryferze lub na słońcu. Jesienią ciężko jednak o odpowiednie nasłonecznienie, a grzanie również nie zawsze ma odpowiednią temperaturę. Najbardziej sprawdzone sposoby to powyższe trzy. Wszystkie wymagają określonej temperatury i suszą się względnie szybko. 

Leśnicy odkryli 'krainę soplówek'. Piękne i podobno smaczne, ale lepiej ich nie zbieraćLeśnicy odkryli "krainę soplówek". Piękne i smaczne, ale lepiej ich nie zbierać

W jakiej temperaturze suszyć grzyby? Uważaj, aby nie popełnić błędu

Grzyby suszone w nieodpowiedniej temperaturze mogą zsinieć, zepsuć się i spleśnieć. Najlepsze jest powolne suszenie w tradycyjnych warunkach. Odpowiednia temperatura do suszenia grzybów wynosi 40-50°C. W piekarniku najlepiej suszyć je z termoobiegiem. Grzyby najlepiej rozłożyć na specjalnej siatce do suszenia grzybów i nie zamykać drzwi piekarnika do samego końca, pozostawiając niewielką szparę. W suszarce elektrycznej grzyby będą suszyć się automatycznie przez około 6 godzin. Grzyby suszone nad kuchenką to czasem "loteria", jeśli nie mamy wymienionych wcześniej możliwości. Grzyby pokrojone w kawałki można nawlec na nitkę i rozwiesić nad kuchenką gazową. Pozostaje czekać, aż będą całkowicie suche, ale nie spalone. Ta metoda wymaga regularnego czuwania przy suszeniu. 

Więcej o: