Zupa grzybowa - idealny pomysł na jesienny obiad. Dwa przepisy, które pokocha cała rodzina

Zupa grzybowa to obowiązkowa pozycja na liście obiadowego menu w okresie jesieni. Nie tylko dlatego, że o tej porze roku potrzeba nam odżywczego posiłku, ale i mamy wówczas dostęp do świeżych grzybów.

Zupę grzybową można wykonywać na wiele sposobów. Dosyć dużym powodzeniem cieszy się zwłaszcza grzybowa zupa-krem. Każdy z poniższych przepisów możesz zmiksować - pamiętaj jednak o wcześniejszym wyjęciu liścia laurowego, ziela angielskiego i pieprzu. 

Zobacz wideo Pyszne dania z kurkami. Wypróbuj te przepisy

Zupa grzybowa z suszonymi grzybami czy prosto z lasu? Wybór należy do Ciebie!

Zupa grzybowa z suszonymi grzybami to z pewnością smak i wspomnienie świąt z najbliższymi. Jednakże zupa grzybowa może pojawiać się na naszych stołach nie tylko "od wielkiego dzwonu", ale i na co dzień. Jesień to wspaniały moment na wykorzystanie atutów lasu i zebranie grzybów samodzielnie. 

Do przygotowania zupy grzybowej będzie nam potrzebne:

  • pęczek włoszczyzny,
  • 2 litry wody przefiltrowanej,
  • kostka rosołowa,
  • porcja rosołowa mięsa,
  • garść suszonych grzybów,
  • przyprawy: ziele angielskie, pieprz, sól, liść laurowy,
  • 10 dużych ziemniaków.

Przygotowanie:

  1. Namocz suszone grzyby w wodzie i odstaw na noc. Musimy pamiętać o tym, że zupa grzybowa wymaga czasu, a konkretyzując same grzyby. Dlatego też, zaplanuj zupę dzień wcześniej.
  2. Włoszczyznę dokładnie myjemy i obieramy. Marchewkę, seler, pietruszkę ścieramy na dużych oczkach na tarce. Pora kroimy na mniejsze elementy. Cebulę kroimy na pół. Zieleninę drobno siekamy.
  3. Ziemniaki także myjemy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy je na stosunkowo drobną kostkę.
  4. Dalej zajmujemy się mięsem. Musimy je umyć i pozbyć się wszelkich skórek. Następnie kroimy mięso w kostkę.
  5. Grzyby wyjmujemy z wody i kroimy na drobno.
  6. Wlewamy wodę do garnka i gotujemy. W między czasie solimy i wrzucamy kostkę oraz mięso.
  7. W kolejnym kroku wkładamy ziemniaki, grzyby i włoszczyznę. Całość gotujemy.
  8. Możemy na samym końcu dodać śmietanę.

Zupa pieczarkowa z makaronem - przepis na grzybową zupę

Zupa pieczarkowa z makaronem to doskonała alternatywa na "szybki obiad". Zupa jest smaczna, pożywna i co najważniejsze - nie zajmuje za dużo czasu. Pieczarki należą do tego typu grzybów, które nie wymagają od nas namoczenia. Dlatego możemy wykonywać zupę bez konieczności wcześniejszego planowania. Oto nasza propozycja przepisu na klasyczną pieczarkową:

Składniki:

  • 500 gram pieczarek,
  • kostka rosołowa (drobiowa bądź wołowa),
  • pęczek włoszczyzny,
  • 8-10 ziemniaków,
  • około 2 litrów wody,
  • 1 śmietana 18 proc.

Wykonanie:

  1. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Później ponownie przepłukać.
  2. Dalej umyć, obrać włoszczyznę. Pokroić lub zetrzeć na tarce.
  3. Wodę nalewamy do dużego garnka i gotujemy ją. Dodajemy kostkę rosołową oraz ziemniaki.
  4. Doprawiamy przyprawami. Dodajemy włoszczyznę i pieczarki.
  5. Po zagotowaniu się zupy sprawdzamy smak i dokładamy śmietanę. Pamiętajmy jednak o tym, aby wyrównać wcześniej temperaturę. W przeciwnym razie śmietana się zważy.
  6. Zupa jest gotowa.
Więcej o: