Jak przyrządzić rydze? To proste. Świeże rydze porządnie opłucz pod wodą. Odetnij trzonki, bardzo dokładnie odsącz z wody kapelusze. Na dużej patelni rozgrzej dwie łyżki masła. Wykładaj partiami rydze i smaż z obu stron na rumiany kolor. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Serwuj z grzankami lub świeżym pieczywem. Jeśli lubisz zieleninę, możesz posypać je posiekanym drobno koperkiem lub pietruszką. A jeśli lubisz ostrzejsze smaki, możesz do rydzów dodać szczyptę curry lub kurkumy. Przybiorą złoty kolor i będą nieco pikantniejsze.
A jeśli w takie formie rydze już jadłeś, koniecznie spróbuj rydzów marynowanych. Przepis jest naprawdę łatwy!
Może skusisz się także na inne przepisy z grzybami w roli głównej? Na przykład grzyby w occie? To prawdziwy klasyk!
Rydze dokładnie umyj. Najlepiej robić to pod bieżącą wodą. W dużym garnku zagotuj wodę. Do wrzącej wody wrzucaj rydze i gotuj je przez 10-12 minut. Odcedź na sitku i wystudź zupełnie.
W międzyczasie przygotuj zalewę. Wodę, ocet, cukier i sól zagotuj razem. Także zostaw do ostudzenia. Cebulę pokrój w plasterki.
Do każdego słoika włóż liść laurowy, kilka ziaren pieprzu oraz plaster cebuli. Wypełnij słoiki grzybami i zalej zalewą. Szybko i dokładnie zakręć słoiki. Tak przygotowane rydze koniecznie należy pasteryzować przez minimum 15 minut. Więcej rad dotyczących pasteryzacji znajdziesz tu: