Przepis na rydze potrzebny od zaraz? Podpowiadamy, jak przyrządzić rydze

Jak przyrządzić rydze? To pytanie, które postawiliście sobie po powrocie z lasu, prawda? Koszyk pełen rydzów, tylko pomysłów, co z nimi zrobić brak. Podpowiadamy więc, jak przyrządzić rydze na obiad czy kolację, a także proponujemy szybki przepis na rydze marynowane.

Przepis na rydze

Jak przyrządzić rydze? To proste. Świeże rydze porządnie opłucz pod wodą. Odetnij trzonki, bardzo dokładnie odsącz z wody kapelusze. Na dużej patelni rozgrzej dwie łyżki masła. Wykładaj partiami rydze i smaż z obu stron na rumiany kolor. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Serwuj z grzankami lub świeżym pieczywem. Jeśli lubisz zieleninę, możesz posypać je posiekanym drobno koperkiem lub pietruszką.  A jeśli lubisz ostrzejsze smaki, możesz do rydzów dodać szczyptę curry lub kurkumy. Przybiorą złoty kolor i będą nieco pikantniejsze.

Zobacz wideo Congee grzybowe - azjatycki hit!

A jeśli w takie formie rydze już jadłeś, koniecznie spróbuj rydzów marynowanych. Przepis jest naprawdę łatwy!

Rydze marynowane przepis. Składniki:

  • rydze,
  • 4 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • czubata łyżka soli,
  • cebula,
  • liście laurowe.
  • pieprz w ziarnach.

Może skusisz się także na inne przepisy z grzybami w roli głównej? Na przykład grzyby w occie? To prawdziwy klasyk! 

Rydze marynowane przepis. Przygotowanie:

Rydze dokładnie umyj. Najlepiej robić to pod bieżącą wodą. W dużym garnku zagotuj wodę. Do wrzącej wody wrzucaj rydze i gotuj je przez 10-12 minut. Odcedź na sitku i wystudź zupełnie.

W międzyczasie przygotuj zalewę. Wodę, ocet, cukier i sól zagotuj razem. Także zostaw do ostudzenia. Cebulę pokrój w plasterki.

Do każdego słoika włóż liść laurowy, kilka ziaren pieprzu oraz plaster cebuli. Wypełnij słoiki grzybami i zalej zalewą. Szybko i dokładnie zakręć słoiki. Tak przygotowane rydze koniecznie należy pasteryzować przez minimum 15 minut. Więcej rad dotyczących pasteryzacji znajdziesz tu: 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.