Mięso na gołąbki wymaga dobrego przygotowania. Przede wszystkim najlepiej kupić dobre mięso w sklepie mięsnym. Polecamy łopatkę, szynkę, ewentualnie karczek. Przekładamy mięso do miski. I czekamy, aż będzie w temperaturze pokojowej. Jeśli lubimy gołąbki z ryżem, gotujemy ryż. Dodatek ryżu nie jest jednak konieczny. Ryż studzimy. A w międzyczasie obieramy cebulę i ścieramy na tarce. Mieszamy ryż, mięso i cebulę. Dodajemy przyprawy do smaku. Formujemy niewielkie kotlety.
Następnie wycinamy głąb z kapusty. Wkładamy kapustę do dużego garnka i zalewamy wszystko wrzątkiem. Co ważne wycięta strona ma być u dołu. Gotujemy 10 minut. Przewracamy kapustę na drugą stronę i gotujemy kolejne dwie minuty. Studzimy liście. Gdy przestygną, wkładamy kotlety i zawijamy gołąbki.
Układamy gołąbki na dnie dużego garnka. Ważne, aby dno wyłożyć dodatkowo kilkoma listkami kapusty. W międzyczasie zagotowujemy bulion, dodajemy passatę lub przecier. Zalewamy sosem pomidorowym gołąbki. Gotujemy przez godzinę. Kapusta musi być miękka. Jeśli jest potrzeba, doprawiamy do smaku przyprawami. Jeśli lubimy gęsty sos, zaprawiamy go łyżką mąki pszennej.
Jeśli lubimy chrupkie liście kapusty, odlewamy sos do oddzielnej butelki. Podgrzewamy tylko tyle, ile potrzebujemy w danym momencie. Możemy też zostawić sos wraz z gołąbkami w jednym garnku. W takim wypadku liście będą miękkie, wręcz będą się rozpadać.