Krokiety z pieczarkami i serem żółtym - pomysł na obiad dla całej rodziny

Krokiety z serem i pieczarkami to fantastyczny pomysł na danie dla całej rodziny. Krokiety są soczyste i sycące, a do tego mają nieziemski smak. Możemy podawać je samodzielnie lub w towarzystwie czerwonego barszczu. Krokiety z pieczarkami i serem: jak zawijać te zgrabne roladki wypełnione aromatycznym farszem? Czy jest to danie czasochłonne? Sprawdzamy.

Krokiety z serem i pieczarkami - treściwe danie dla fanów kuchni bezmięsnej

Krokiety z serem i pieczarkami to posiłek, który z pewnością przypadnie do gustu zwłaszcza miłośnikom menu w wersji bez mięsa. Krokiety mogą wydawać się trudne do wykonania, a tym samym zniechęcać do przygotowania. Warto jednak spróbować wykonać krokiety z serem i pieczarkami, ponieważ jest to propozycja tania i bardzo uniwersalna - gotowe nadziewane roladki można wykonać w większej ilości i podawać je zarówno na obiad, jak i kolację. Danie z pozoru czasochłonne może okazać się doskonałym wyjściem dla zapracowanych. Gotowe danie możemy przechowywać w lodówce 3-4 dni i odgrzewać w odpowiedniej dla siebie porze. Krokiety doskonale sprawdzą się jako danie do pracy. Poniżej prezentujemy przepis na krokiety z serem i pieczarkami.

Zobacz też: Macie resztki tłuczonych ziemniaków? Zróbcie z nich krokiety. Mamy przepis i garść porad, by się nie rozpadały

Krokiety z pieczarkami i serem jak zawijać - krok po kroku

Do przygotowania krokietów będziemy potrzebować:

  • 500 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 150 ml wody gazowanej
  • jaja kurze
  • olej do smażenia - może być roślinny
  • 500 g pieczarek
  • 100 g sera żółtego
  • 2-3 cebule
  • przyprawy: pieprz, sól, czosnek

Sposób przyrządzenia:

  1. W pierwszej kolejności wykonujemy naleśniki. W tym celu musimy przesiać mąkę, następnie dodać mleko oraz 2 jaja. Dodajemy sól oraz pieprz. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Mała wskazówka: aby naleśniki były pulchne, do całości warto dodać odrobinę wody gazowanej. Kiedy masa będzie gotowa przystępujemy do smażenia.
  2. Drugi etap to przygotowanie farszu. Pieczarki myjemy i obieramy. Następnie kroimy w kostkę. Podobnie czynimy z cebulą. Całość umieszczamy na nagrzanej patelni. 
  3. W kolejnym kroku zajmujemy się serem. Musimy zetrzeć go na dużych oczkach. Dalej, wszystkie składniki ze sobą mieszamy. Możemy przyprawić je do smaku ulubionymi przyprawami. doskonale sprawdzą się: papryka słodka, papryka ostra oraz majeranek.
  4. Tak przygotowany farsz zawijamy w naleśniki. 
  5. Obsmażamy je z dwóch stron.
Zobacz wideo Sprawdź też ten przepis!

Krokiety z pieczarkami i serem żółtym z dodatkiem kapusty

Krokiety z pieczarkami i serem żółtym w połączeniu z kapustą to danie, które z pewnością wielu kojarzy z Wigilią. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby serwować je na co dzień. Oto i sposób wykonania:

Składniki na krokiety:

  • 500 g mąki pszennej
  • 3 jaja kurze
  • 250 ml mleka
  • 150 ml wody gazowanej
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 500 g pieczarek
  • 10 dag żółtego sera
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Krok pierwszy to etap usmażenia tradycyjnych naleśników dokładnie w taki sam sposób, jak w przepisie pierwszym.
  2. Dalej, możemy przejść do wykonania farszu. Kapustę kroimy na drobno. Opcjonalnie możemy ją opłukać, jeżeli uznamy, że jest ona zbyt kwaśna. Następnie wkładamy ją do garnka. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość zalewamy wodą. Wszystko gotujemy, aż kapusta będzie miękka.
  3. W kolejnym kroku wyciągamy liście laurowe, ziele i dokładnie odciskamy kapustę z wody. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w stosunkowo drobną kostkę. Dokładamy je do kapusty. To samo robimy ze startym serem.
  4. Farsz  doprawiamy i nakładamy do naleśników. Zawijamy je i gotowego krokieta obtaczamy w roztrzepanym jajku. Następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy z każdej strony.
  5. Krokiety są gotowe. Można je serwować samodzielnie lub w towarzystwie czerwonego barszczu.

Krokiety to danie, które przyprawia o zawrót głowy miłośników dobrej kuchni. Można przyrządzać je na wiele różnorodnych sposobów. Wzbogacać ich smak aromatycznymi sosami bądź nietuzinkowymi dodatkami. Ile pomysłów - tyle różnych wariantów wykonania. 

Więcej o: